Kaapelinäyttöjen tärkeyden ymmärtää viimeistään katkaistuaan piuhan joka aiheuttaa sähkökatkoksen tai nettipimeyden puolelle kylää.  Rikkoutuneen kaapelin korjauksesta on lisäksi pahimmillaan luvassa mojova lisälasku.
Maanalaisten johtojen sijainti kannattaakin tarkistaa ennen ensimmäistäkään koneen kauhan raapaisua. Näyttöjä tekevät sähköntoimittajat ja verkko-operaattorit.  Kaapeleiden ohella selvitimme myös  saneerauskohteemme maanalaisten putkien ja kaivojen paikat ennen kunnostustöiden aloittamista. Näytöt tilattiin samoin tein koko tontille, vaikka pihan kunnostamisen ensimmäisessä vaiheessa keskityttiin pelkästään etupihan remontointiin. Kaapeleiden ja putkien paikat merkkasimme sekä maastoon että myös punakynällä pihasuunnitelmaan vastaisuuden varalle.

kaapelinäyttö, sulkuventtiili SA

Kaapelikartoituksen yhteydessä paljastui nurmikon alta rakennukseen johtavan vesijohtoputken sulkuventtiili, joka merkattiin punaisin kepein piharemontin ajaksi

Vanhan purkua

Käytännön työt aloitettiin poistamalla käsityönä vanhat neliömäiset laatat,  ja nostamalla lapiolla vuorenkilpikasvusto ylös maasta.   Ehjät laatat pinottiin tontin laidalle odottamaan kierrätyskäyttöä. Hyväkuntoiset vuorenkilvet taltioitiin nekin siirtämällä mättäät  multakasaan varjoisalle paikalle mahdollista uudelleen istuttamista silmälläpitäen.

Piharemontti purku SA

Korot kohdilleen

Ennen konetöiden aloittamista  määritettiin vielä tulevien rakenteiden korot, sekä varmistettiin pohjiin oikeansuuntaiset kaadot vesien ohjaamiseksi. Seinän vierellä valmiin pinnan korko merkattiin sokkeliin, kivettävän alueen toisessa reunassa oli määräävänä tekijänä kadun pinta.

Perinteinen vaaituskoje on hyvä apuväline pihamaan korkojen määrittämisessä. Seinän vierellä pinnan korko merkattiin sokkeliin.

Perinteinen vaaituskoje on hyvä apuväline pihamaan korkojen määrittämisessä. Seinän vierellä pinnan korko merkattiin sokkeliin.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.