Seinän vierus

761

Helppohoitoinen laatoitus

Nurmi- tai istutusaluetta ei ole suositeltavaa tehdä kiinni rakennuksen sokkeliin. Kosteusongelmien eliminoimiseksi seinän vierusta kannattaa täyttää ilmavalla sora-aineksella. Pihan hoitotöitä helpottamaan sokkelin ympärille voidaan lisäksi asentaa noin puolenmetrin levyinen betonikiveys – tai laatoitus. Kivet asennetaan nurmipinnan tasoon. Kun toinen ruohonleikkurin pyöristä kulkee tasaista kiveystä pitkin, leikkaaminen on helppoa eikä seiniviereen jää viimeistelyä vaativia heinätupsuja.

Pohjaus

Koska seinivierikiveyksillä ei yleensä liikuta, pohjaustyössä pääsee suhteellisen helpolla. Työ tapahtuu poistamalla humusmaa kivettävältä alueelta, ja täyttämällä kaivanto esimerkiksi karkealla soralla. Tiivistyksestä on huolehdittava siinä määrin, etteivät kivet, tai seinivierelle asennetut laatat painu ajan mittaan itsestään. Tiivistyksen jälkeen sorakerroksen päälle levitetään ohut asennushiekkakerros ennen kivien asentamista. Myös tarvittavat kallistukset rakennuksesta ulospäin on hyvä muistaa.

Vanhoissa rakennuksissa kosteus -ja routaeristykset ovat usein puutteellisia. Eristykset kannattaa korjata ajan tasalle rakennuksen rakennesuunnittelijan antamien ohjeiden mukaisesti ennen kivien tai laattojen asentamista

Uudisrakennusten seinivierikiveyksiä tehtäessä erillisiä pohjaustöitä ei yleensä tarvita lainkaan, sillä pohjustukset ovat hoituneet automaattisesti rakennuksen perustusten yhteydessä.

Asentaminen

Seinivierikiveyksen asentamisessa palvelevat samat apuvälineet kuin mitä pihakiveyksiä tehtäessä. T-kiskot tai suorat puulistat ovat hyvä apuväline asennushiekan tasausvaiheessa ja linjalangalla kannattaa tarkistaa vähintäänkin sokkelin suoruus. Etenkin vanhoissa rakennuksissa saattaa toisinaan olla mittaepätarkkuutta. Laatat kannattaa kuitenkin laittaa aina suoraan riviin sokkelissa mahdollisesti olevista pullistumista huolimatta.

Seinivierikiveyksien työläimpiä kohtia, etenkin betonilaattoja käytettäessä, ovat rakennuksen kulmiin ja seinustoille sijoittuvien kaivojen ympärystät. Halkaisijaltaan pienten kaivojen ympyränmuotoiset leikkuut onnistuvat parhaiten yhden käden kulmahiomakoneella, joka on varustettu timanttiterällä. Olipa seinän vieressä laatoitettavalla alueella kaivoja tai ei, kiveys kannattaa aloittaa rakennuksen kulmasta täysillä laatoilla, ja tehdä tarvittavat sovituskappaleet kiveyksen keskikohdan paikkeille. Asennustyön lopuksi seinivierikiveykset saumataan hienolla hiekalla ja harjataan puhtaiksi.

 

766

746

1124

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »