Käyttökohteet

HB-FIILIS_Isovallikivi ja kakspuolilaatta.jpg

Pihakivien käyttö

Pihakiviä ja -laattoja käytetään yleisimmin pihateiden, autotallin edustan, auton kääntöpaikan, pysäköintialueen, pihakäytävien ja polkujen sekä oleskelu/grillialueiden kestävään päällystämiseen. Käytännön syistä pinnoitetaan usein myös huoltopiha; tomutus- ja pyykinkuivaustelineen sekä jätesäiliöiden alustat.

Terassit ja oleskelualueet

Oleskelu- ja grillialueiden ja terassien pinnoitteeksi sopivat sekä pihakivet että -laatat. Patiot mitoitetaan niin tilaviksi, että puutarhakalusteet mahtuvat väljästi alueelle. Kalustetulla patiolla pitää myös pystyä liikkumaan vaivatta. Pihakivien paksuudeksi jalan liikuttavilla oleskelualueilla riittää 6 cm, laattojen vahvuus vaihtelee yleensä 3,2 – 8 cm:n välillä.

Pihapolut ja -käytävät

Pihapolkujen ja -käytävien päällysteeksi sopivat niin pihakivet kuin -laatat. Polut ovat usein luonnollisimmillaan hieman kaarevina, joten valintoja tehtäessä kannattaa tutustua myös kivityyppeihin, jotka mahdollistavat kaarevan ladonnan ilman kivien leikkaamista. Pihakivien paksuudeksi jalan liikuttavilla poluilla riittää 6 cm. Tarkoitukseen sopivien laattojen vahvuus vaihtelee yleensä 3,2 – 8 cm:n välillä.

Omakotitalon jalan kuljettavien käytävien ei tarvitse olla leveitä. 1,2 m:n leveys riittää, jolloin kaksi henkilöä voi kohdata vaivattomasti. Pienimmät polut voivat olla jopa vain puolen metrin levyisiä.

Autolla liikennöitävät alueet

Autotallin edusta, autokatoksen pohja, kääntöpaikka, pysäköintialue ja pihatiet vaativat kantavan ja kulutusta kestävän pinnoitteen. Tarkoitukseen soveltuvat parhaiten paksut neliö- ja suorakaidekivet sekä reunaprofiloidut ns. sidekivet. Tosiinsa sitoutuvat sidekivet käyvät hyvin myös kaltevien pintojen ja loivien luiskien pinnoittamiseen. Pihakivien suositeltava vahvuus autolla liikennöitävillä alueilla on 8 cm, mutta erittäin hyvin pohjattuna myös 6 cm:n vahvuinen pihakivi kestää hyvin henkilöauton painon. Pihalaattoja käytettäessä laattojen vahvuuden on oltava 8 cm.

Erillisten pihateiden tarpeellisuus riippuu paljon autotallin tai – katoksen sijoittumisesta tontille. Usein toiveena on päästä autolla lähelle sisäänkäyntiä vähintäänkin huoltoajon verran. Tällöin pinnoitettava pihatie on mitoitettava vähintäänkin 2,5m:n levyiseksi. Sisäänajotien leveys on suositeltavaa olla noin 3 metriä. Pysäköintialueen minimimitta on 2,5 x 5 m.

Huoltopiha

Huoltopiha kannattaa päällystää pihakiveyksellä sekä puhtaanapidon helpottamiseksi että mukavuus syistä. Matot on miellyttävä tomuttaa tasaisella kiveyksellä seisten ja jätesäiliötä on helpompi liikutella kovalla pinnoitteella. Päällysteeksi valitaan useimmiten neutraaleja pihakiviä tai -laattoja.

Rinteet ja muurit

Betoniset muurikivet tuovat ilmettä puutarhaan. Niiden avulla ongelmallisesta rinnepihasta rakennetaan näyttävä puutarha. Tarvittavat pengerrykset ja tukimuurit syntyvät nopeasti ja vähällä vaivannäöllä. Muurikivet elävöittävät myös tasamaatonttia. Muurikivistä rakennettu korotettu istutusalusta rehevine kasveineen on puutarhan tyylikäs katseenvangitsija.

Reikäkivet ja -laatat

Reikäkivet ja -laatat sopivat alueille, joille halutaan sekä vihreyttä että kantavuutta. Reikäkivin tehty kiveys on myös hyvin vettä läpäisevä. Kivien kolot täytetään mullalla ja kiveys vihreytetään kylvämällä rakoihin heinän siemeniä.

Porraskivet

Pihakivistä että -laatoista voidaan rakentaa portaita. Askelmien etureunaan voidaan asentaa reunakivi. Markkinoilta löytyy myös valmiita porraselementtejä.

Reunakivet

Betoniset reunakivet antavat pihakiveykselle ryhtiä ja viimeistellyn ulkonäön. Reunakivet asennetaan joko maahan upottamalla tai liimaamalla kivet päällysteen pintaan. Molemmista malleista valmistetaan sekä kaarre- että kulmaosia. Pihakiveyksen viimeistely reunakivillä estää kiveyksen purkautumisen reuna-alueilla. Betoniset reunakivet käyvät myös istutusryhmien rajaamiseen sekä nurmikon ja käytävän erottamiseksi toisistaan.

Vesikourut

Puutarhan viihtyvyyden parantamisen lisäksi pihakivipäällyste ohjaa piha-alueen sadevedet pois rakennusten vierustoilta. Vesien ohjaaminen on talon rakenteiden kannalta välttämätöntä. Taloon päin valuva vesi vaurioittaa perustuksia ja johtaa homeongelmiin sisätiloissa. Betonista valmistetaan sadevesien ohjaamiseen vesikouruja ja loiskekuppeja, jotka väriensä ja muotojensa puolesta sopivat yhteen laattojen ja päällystekivien kanssa.

 

1858

monipuoliset

terassitjapatiot_01

pihapolut

ajoalustat

hb-pihakaytava

muuritjaaidat

003-2004_IMG_0249

tutustu_tuotteisiin

024

 

 

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »