Syksy pimeine iltoineen on pian oven takana. Valaistuksen turvin pihan toiminnot jatkuvat normaaliin tapaan valon vähyydestä huolimatta.
Epätasainen maasto, raput, kulkureitelle unohtuneet tavarat, kynnykset jne. edesauttavat piha-alueella kompastumisen mahdollisuutta. Tapaturmariski suurenee pimeyden laskeuduttua puutarhaan. Pihavalaistus vähentää kompuroinnin varaa. Sen tärkein tehtävä on huolehtia kulkijan turvallisuudesta. Valaistus on lisäksi tehokas tunnelmanluoja joka parhaimmillaan tuo tutun pihapiirin esille hämäryyden kätköista aivan uudella tavalla auringon painuttua taivaanrannan taakse.
Valaistussuunnitelma avuksi
Suunnitelma helpottaa pihavalaistuksen toteuttamista. Mikäli suunnitelmaa ei vielä ole, syksyn hämäriä iltoja voi hyödyntää sen laatimisessa. Pimeä puutarha kertoo konkreettisesti missä valoa kaivataan. Havaintoja toivotuista valonpilkahduksista on hyvä tehdä myös kodin sisältä käsin ikkunan läpi.
Valaistustarpeen kartoittaminen kannattaa tehdä turvallisuuden ja toiminnallisuuden näkökulmasta. Perusvalaistusta voidaan haluttaessa täydentää kohde- ja koristevalaistuksella.
Uudisrakentajan ja piharemonttia kaavailevan kannattaa huomioida ulkovalaisimien sijainnit jo pihasuunnitelman tekemisen yhteydessä sähkösuunnittelijan ammattitaitoa hyödyntäen. Kiinteiden kaapeleiden upottaminen maahan on edullisinta pihan rakentamisen ja saneerauksen yhteydessä, sillä maanalaisten piuhojen jäkikäteen asentaminen vaatii erillistä kaivamista ja valmiin pinnan rikkomista.
Minkä tyyppinen valaisin mihinkin
Valaisinvalikoimissa vallitsee runsaudenpula. Erityyppsiä ja muotoisia valaisimia löytyy roppakaupalla. Ensimmäinen, ja tärkein kriteeri eri vaihtoehtoja punnittaessa on että valonlähde kestää Suomen vaihtelevat sääolosuhteet; märkyyden ja pakkasen.
Seinään kiinnitettävät valaisimet palvelevat parhaiten ulko-ovien pielissä ja rakennuksen jatkeena olevan pation valonlähteinä. Kattorakenteisiin upotettavat mallit toimivat hyvin katettujen oleskeluterassien valaisimina. Korkeahkoja pylväsvalaisimia käytetään yleensä valaisemaan pihan kulkureittejä. Ne ovat myös tehokkaita yleisvalaisimina.
Matalahkot pollarivalaisimet sopivat pihan polkujen ja käytävien valonlähteiksi tuoden lisäksi tunnelmallista valoa oleskelualueille. Pollarivalaisimia sijoitetaan usein myös kukkapenkkeihin tai betonisista muurikivistä tehtyihin korotettuihin istutuskaukaloihin joilloin niiden tuoma valo nostaa pimeästä puutarhasta syksyn viimeiset kukkijat ja kasvien värikkäät lehvästöt kauniisti esiin.
Valonpilkahduksia muurin lomasta
Betonisiin muurikivimuureihin upotettavat valaisimet ovat kätevä tapa huolehtia pihan valaistuksesta. Hillityt valaisimet sulautuvat osaksi muurirakennetta antaen tärkeimmän, eli valon, ottaa valaistuksen päärooli. Kivien lomasta hohtava tunnelmallinen valo lisää patioiden viihtyisyyttä jatkaen niiden käyttöaikaa hämärän laskeutumisen jälkeen. Valaisimien teho on lisäksi riittävä ohjaamaan turvallista kulkemista pihakäytävillä ja portaissa. Muurivalaisimet asennetaan paikoilleen muurin rakentamisen yhteydessä.
Hillitty valo parempi valo
Pihavalaistuksen tarkoituksena ei ole nostaa koko pihaa näkyvästi esille. Pimeässä pärjää yllättävän vähällä valolla.
On makuasia kuinka paljon, minkä tyyppisiä ja värisiä valonlähteitä kukin pihalleen haluaa. Pääsääntöisesti kuitenkin vähempi parempi. Maltillinen valaistus yhteneväisine valaisimineen on tunnelmallinen ja harmoninen.
Valaisimia sijoitettaessa ja valoja kohdistettaessa tulee myös muistaa että valo ei saa häikäistä naapuria ja ohikulkevaa liikennettä.
Raaskinko sytyttää pihavalot ?
Tämän hetken sähkön hinnoilla tulee väistämättä mieleen raaskiiko pihavaloja nykyään edes pitää päällä? Kustannuksia pohdittaessa kannattaa laittaa samalle viivalle mahdollinen kompurointi pimeässä ja kaatumisen seurauksen hintalappu pahimmassa tapauksessa.
Nykyiset led-lamput ja valonlähteet kuluttavat vähemmän energiaa verrattuna entisiin hehkulamppuihin. Mitä pienempi wattiluku, sitä vähemmän energiaa kuluu. Pihavalojen päälläolemisen aikaa voi lisäksi säännöstellä esimerkiksi ajastimella tai hyödyntää liiketunnistimella varustettuja valaisimia, jotka säikäyttävät pois myös arimmat pimeän turvin liikkeellä olevat hämärätyypit. Nykytekniikka mahdollistaa lisäksi pihavalaistuksen ohjaamisen jopa älypuhelimen avulla.
Jätä asennustyö sähköasentajalle
Kaikki kiinteiden valaisimien vaatimat sähköliitokset ja työt on teetettävä sähköalan ammattilaisella. Kohde- ja tunnelmavalaistuksen virkaa hoitavia 12 voltin matalajännitteisiä siirrettäviä puutarhavalaisimia voi asentaa itse.