Syksy pimeine iltoineen on pian oven takana. Valaistuksen turvin pihan toiminnot jatkuvat normaaliin tapaan valon vähyydestä huolimatta.

Epätasainen maasto, raput, kulkureitelle unohtuneet tavarat, kynnykset jne. edesauttavat piha-alueella kompastumisen mahdollisuutta. Tapaturmariski suurenee pimeyden laskeuduttua puutarhaan. Pihavalaistus vähentää kompuroinnin varaa. Sen tärkein tehtävä on huolehtia kulkijan turvallisuudesta. Valaistus on lisäksi tehokas tunnelmanluoja joka parhaimmillaan tuo tutun pihapiirin esille hämäryyden kätköista aivan uudella tavalla auringon painuttua taivaanrannan taakse.

Turvallisuuden ohella valo avartaa ja tuo tilan tuntua puutarhaan. Mihin valo loppuu, pimeys alkaa.

Valaistussuunnitelma avuksi

Suunnitelma helpottaa pihavalaistuksen toteuttamista. Mikäli suunnitelmaa ei vielä ole, syksyn hämäriä iltoja voi hyödyntää sen laatimisessa. Pimeä puutarha kertoo konkreettisesti missä valoa kaivataan. Havaintoja toivotuista valonpilkahduksista on hyvä tehdä myös kodin sisältä käsin ikkunan läpi.

Valaistustarpeen kartoittaminen kannattaa tehdä turvallisuuden ja toiminnallisuuden näkökulmasta. Perusvalaistusta voidaan haluttaessa täydentää kohde- ja koristevalaistuksella.

Portaat, olivatpa ne sitten suuret tai pienet, kannattaa valaista turvallisen liikkumisen edesauttamiseksi.

Erityyppiset koriste- ja kohdevalaisimet täydentävät pihan perusvalaistusta tuoden tunnelmaa syys- ja talvi-iltoihin.

Uudisrakentajan ja piharemonttia kaavailevan kannattaa huomioida ulkovalaisimien sijainnit jo pihasuunnitelman tekemisen yhteydessä sähkösuunnittelijan ammattitaitoa hyödyntäen. Kiinteiden kaapeleiden upottaminen maahan on edullisinta pihan rakentamisen ja saneerauksen yhteydessä, sillä maanalaisten piuhojen jäkikäteen asentaminen vaatii erillistä kaivamista ja valmiin pinnan rikkomista.

Pihan valaistustuksen toteuttaminen kaapeleiden upottamisineen on yksinkertaisinta ja edullisinta tehdä pihan rakentamisen ja saneerauksen yhteydessä tontin ollessa jokatapauksessa myllingillä.

Minkä tyyppinen valaisin mihinkin

Valaisinvalikoimissa vallitsee runsaudenpula. Erityyppsiä ja muotoisia valaisimia löytyy roppakaupalla. Ensimmäinen, ja tärkein kriteeri eri vaihtoehtoja punnittaessa on että valonlähde kestää Suomen vaihtelevat sääolosuhteet; märkyyden ja pakkasen.

Muun muassa siivoustelineet ja jätekatos ovat oleellinen osa kodin arkea. Pihavalaistuksen ei ole tarkoitus korostaa huoltoalueita. Hillitty valaistus riittää varmistamaan että kodin askareet onnistuvat vaivatta myös iltapimeällä.

Seinään kiinnitettävät valaisimet palvelevat parhaiten ulko-ovien pielissä ja rakennuksen jatkeena olevan pation valonlähteinä. Kattorakenteisiin upotettavat mallit toimivat hyvin katettujen oleskeluterassien valaisimina. Korkeahkoja pylväsvalaisimia käytetään yleensä valaisemaan pihan kulkureittejä. Ne ovat myös tehokkaita yleisvalaisimina.

Korkeahkot yleisvalaisimet antavat valoa laajalle alueelle.

Matalahkot pollarivalaisimet sopivat pihan polkujen ja käytävien valonlähteiksi tuoden lisäksi tunnelmallista valoa oleskelualueille. Pollarivalaisimia sijoitetaan usein myös kukkapenkkeihin tai betonisista muurikivistä tehtyihin korotettuihin istutuskaukaloihin joilloin niiden tuoma valo nostaa pimeästä puutarhasta syksyn viimeiset kukkijat ja kasvien värikkäät lehvästöt kauniisti esiin.

Istutusryhmiin sijoitetut pollarivalaisimet palvelevat niin oleskelualuiden tunnelmanluojina kuin kulkureittien valaisimina.

Valonpilkahduksia muurin lomasta

Betonisiin muurikivimuureihin upotettavat valaisimet ovat kätevä tapa huolehtia pihan valaistuksesta. Hillityt valaisimet sulautuvat osaksi muurirakennetta antaen tärkeimmän, eli valon, ottaa valaistuksen päärooli. Kivien lomasta hohtava tunnelmallinen valo lisää patioiden viihtyisyyttä jatkaen niiden käyttöaikaa hämärän laskeutumisen jälkeen. Valaisimien teho on lisäksi riittävä ohjaamaan turvallista kulkemista pihakäytävillä ja portaissa. Muurivalaisimet asennetaan paikoilleen muurin rakentamisen yhteydessä.

Pihakivimuureihin upotettavat valaisimet ovat fiksu tai toimiva ratkaisu oleskelualueiden ja kulkureittien valaisemiseksi muodostaen harmonisen kokonaisuuden muurirakenteiden ja pihan kiveysten kanssa.

Hillitty valo parempi valo

Pihavalaistuksen tarkoituksena ei ole nostaa koko pihaa näkyvästi esille. Pimeässä pärjää yllättävän vähällä valolla.
On makuasia kuinka paljon, minkä tyyppisiä ja värisiä valonlähteitä kukin pihalleen haluaa. Pääsääntöisesti kuitenkin vähempi parempi. Maltillinen valaistus yhteneväisine valaisimineen on tunnelmallinen ja harmoninen.
Valaisimia sijoitettaessa ja valoja kohdistettaessa tulee myös muistaa että valo ei saa häikäistä naapuria ja ohikulkevaa liikennettä.

Pollarivalaisimet ja betonisista muurikivista rakennetut istutuskaukalot ovat suosittu yhdistelmä. Ikivihreät havupensaat täydennettynä värikkäillä kesäkukilla kaunistavat valon ohjaamaa reittiä ulko-ovelle.

Raaskinko sytyttää pihavalot ?

Tämän hetken sähkön hinnoilla tulee väistämättä mieleen raaskiiko pihavaloja nykyään edes pitää päällä? Kustannuksia pohdittaessa kannattaa laittaa samalle viivalle mahdollinen kompurointi pimeässä ja kaatumisen seurauksen hintalappu pahimmassa tapauksessa.

Nykyiset led-lamput ja valonlähteet kuluttavat vähemmän energiaa verrattuna entisiin hehkulamppuihin. Mitä pienempi wattiluku, sitä vähemmän energiaa kuluu. Pihavalojen päälläolemisen aikaa voi lisäksi säännöstellä esimerkiksi ajastimella tai hyödyntää liiketunnistimella varustettuja valaisimia, jotka säikäyttävät pois myös arimmat pimeän turvin liikkeellä olevat hämärätyypit. Nykytekniikka mahdollistaa lisäksi pihavalaistuksen ohjaamisen jopa älypuhelimen avulla.

Nurmikolle asennetun valaisimen tyven kiveäminen helpottaa ruohon leikkaamista.

Jätä asennustyö sähköasentajalle

Kaikki kiinteiden valaisimien vaatimat sähköliitokset ja työt on teetettävä sähköalan ammattilaisella. Kohde- ja tunnelmavalaistuksen virkaa hoitavia 12 voltin matalajännitteisiä siirrettäviä puutarhavalaisimia voi asentaa itse.

Kiinteiden valaisimien vaatimat sähkötyöt on hyvä jättää sähköalan ammattilaisen tehtäväksi.

Pihapiiri näyttäytyy eri tavoin päivänvalossa ja pihavalojen esiin tuomana.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.