Pihan saneeraus on palkitseva projekti. Muodonmuutos piristää mieltä ja uudistunut puutarha palvelee talon asukkaiden käyttötarpeita entistä paremmin. Mitä kaikkea kannattaa huomoida remonttia suunniteltaessa ?
Piharemontin kohteena on usein vanha puutarha joka on vaihtanut omistajaa talokaupan myötä eikä palvele uusien asukkaiden tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla. Piha voi yksinkertaisesti olla myös hoidon puutteesta pahoin ränsistynyt.
Sysäyksen puutarhan kunnostamiselle voi antaa myös rakennukseen liittyvä remontti, esimerkiksi sokkelin kosteuseristämisen ja rännikaivojen tarve. Koneen myllätessä tontilla, on sekä järkevää ja että kustannustehokasta toteuttaa mahdollisesti jo pitkään kytenyt haave laajemmasta piharemontista samalla kertaa.
Yksityiskohtainen saneeraussuunnitelma avuksi
Avain puutarhan onnistuneeseen muodonmuutokseen on huollella tehty tai teetetty saneeraussuunnitelma. Sen laatimiseen kannattaa ryhtyä jo hyvissä ajoin ennen käytännön töiden aloittamista.
Mittakaavaan piirretyn suunnitelman avulla voidaan vähentää ylimääräistä työtä ja säästää euroja. Sen pohjalta on lisäksi mahdollista tehdä muun muassa määrälaskelmia, arvioida remontin kustannuksia ja laatia mielekäs työjärjestys jonka avulla saneeraus voidaan haluttaessa pilkkoa tehtäväksi useamman vuoden periodilla, tai toteuttaa se kertarutinalla.
Kriittinen katsaus puutarhaan
Voidaksemme rakentaa uutta on ensin luovuttava vanhasta. Piharemontti tuokin eteen moninaista mietittävää jo suunnitteluvaiheessa. Ensimmäinen tehtävä puutarhan uudistamisen eteen on sen nykytilan perinpohjainen kartoittaminen. Pihaa kannattaa tarkkailla hyvin kriittisesti, puntaroida huolellisesti mitä säilyttää ja mikä joutaa pois kiinnittäen huomioita muun muassa seuraaviin asioihin:
-ovatko korot kohdillaan /juoksevatko hulevedet oikeisiin suuntiin
-onko tarvetta sokkelin kosteuseristykselle ja/tai sadevesijärjestelmän päivittämiselle
-ovatko loiskekourut kohdillaan ja toimivia mikäli ne päätetään säilyttää
-kaipaavatko pihan pinnoitteet päivittämistä ja täydennystä
-mikä on pihateiden ja polkujen kunto, ovatko ne riittävät ja oikealla kohtaa
-onko oleskelualue riittävän iso ja oikealla paikalla
-mikä on vanhojen rakenteiden kunto ja niiden nykytarve
-mikä on nurmikon kunto
-mikä on kasvillisuuden kunto / poistettava kasvillisuus
-tarvitaanko huoltopihaa/ -telineitä
-pihavalaistuksen tarve / päivitys
-onko pysäköintialue riittävä
-tarvitaanko valmiutta sähköauton lataukseen
-selvitä ilmansuunnat
Muiden asioiden ohella on myös hyvä kirjata ylös mistä asioista pihassa pitää ja mistä ei.
Kun tunne puuttuu peliin
Vanha pihapiiri saattaa nostattaa pintaan monenlaisia tunteita. Esimerkiksi mummolan tai vaikkapa lapsuudenkodin puutarha voi palauttaa mieleen rakkaita muistoja kuten; tuon puun istutti isoisä, nuo perennat ovat äidin perua jne. Luopuminen entisestä on tällöin vaikeampaa.
Piharemontti on mahdollista tehdä myös perinteitä vaalien nykyajan vaatimukset ja käytännöllisyys huomioiden. Hyväkuntoiset perennat ja pensaat voidaan siirtää ns. valeistutukseen remontin alta ja säilytettävien puiden rungot ja juuristo suojata työn ajaksi. Huonokuntoinen kasvillisuus kannattaa kuitenkin poistaa ja istuttaa vaikkapa uudet saman lajin taimet tilalle.
Jos pihapiiriin ei sisälly tunnearvoa päätökset poistettavista kasveista ja rakennelmista ovat yleensä helpompia.
Siirrä ajatukset paperille
Katselmusten ja pohdiskelujen jälkeen on aika piirtää tuleva piha paperille . Asemapiirros josta löytyy tontin rajat ja kiinteät rakenteet auttaa pääsemään alkuun varsinaisessa suunnittelutyössä. Suurenna asemapiirros esimerkiksi mittakaavaan1 : 100, jolloin 1 cm piirroksessa vastaa 1 metriä luonnossa, tai 1 : 200 ( 1 cm = 2 m ) . Vanhojen tonttien asemapiirrokset eivät aina välttämättä ole ajantasalla tai niiden mitoitukset heittävät. Maastossa tehtävät tarkistusmittaukset ovat usein paikallaan ennen rajapyykkien, rakennusten, tontin tieliittymän, kiinteiden rakennelmien, ja säilytettävän kasvillisuuden sijoittamista pohjakarttaan. Viimeistele suunnitelma uusilla ideoilla ja parannusehdotuksilla.
Linkkejä ja vinkkejä pihasuunnittelun tueksi :
Helpon pihan ABC
Ajankohtaista juuri nyt – pihasuunnittelu
Suunnittele unelmiesi piha
Avain viihtyisään puutarhaan
Retrorivarin piharemppa
Laki ohjeistaa
Piharakentamista koskeviin lakipykäliin ja asuinpaikkakunnan rakennusjärjestykseen kannattaa tutustua jo suunnitteluvaiheessa. Rakennusjärjestys saattaa oheistaa muun muassa hulevesien johdattamista, tukimuurien ja pengerrysten rakentamista, tontin aitaamista, liikennejärjestelyjä sekä jätehuoltoa. Erityyppiset rakennelmat kuten vajat, kasvihuoneet ja katokset voivat vaatia vähintään toimenpideluvan, ja myös puiden kaataminen kaava-alueella on luvanvaraista. Vähintäänkin hyviin tapoihin kuuluu lisäksi ottaa myös naapurit huomioon vanhaa puutarhaa uudistettaessa. Rivitaloyhtiössä lupa yksityispihan saneeraukseen pitää anoa taloyhtiön hallitukselta.