Keväällä järjestetyssä pihakivikilpailussamme, jonka palkintona oli pihasuunnitelmaluonnos, arpaonni suosi Tarja ja Veijo Karttusen pihaprojektia Pohjois-Karjalassa.   Karttusten mäntykankaalla sijaitseva rinnetontti viettää pitkällä matkalla loivasti tielle päin korkoeron ollessa noin 1,5 metriä tien ja rakennuksen sisäänkäynnin välillä.  Asuinrakennus autokatoksineen sijoittuu tontin takareunalle, joten etupiha on laaja ja takapihan neliöt vastaavasti pienet.

Lähtötilanteen kartoitus

Lähtötilanteen kartoittaminen on oleellinen osa pihasuunnittelua olipa sitten kysymyksessä uudisrakennuksen pihapiiri tai vanhan puutarhan kunnostaminen.
Karttusten  pihan lähtötilanne oli selkeä. Asuinrakennusta kiersi suoraviivainen käytävä paririviin asennetuista harmaista betonilaatoista.  Sama materiaali toistui sisäänkäynnin pinnoitteena tulopihan puolella, ja olemassa olevan oleskelupation päällysteenä talon takana. Laatoitettu patio toimi tilapäisesti myös tomutustelineen alustana, ja pyykinkuivausteline sijoittui aivan oleskelualueen viereen. Erillistä huoltopihaa ei ollut.

Etupihan puolella matalat muurit betonisesta muurikivestä jakoivat laajan tilan kahteen eri tasoon. Pihatie ja autokatoksen alusta olivat sorapintaisia.

pihakivikilpailu-16-sa

 

Pihasuunnitelma/kiveysehdotus

pihakivikilpailu-suunnitelma-16-sa

Numeroiden selitykset

 1. Betonilaatta
 2. Betonikivi
 3. Betonikivi
 4. Betonikivi
 5. Matala muuri, betoninen muurikivi
 6. Betoninen reunakivi
 7. Murskesora 0-16 mm ( myöhemmin kiveys/ betonikivi)
 8. Korotettu istutuskaukalo ( n. 50 cm) betoninen muurikivi
 9. Pyykinkuivaus- ja tomutustelineiden alusta betonikivi
 10. Vinorimasta tehty suojasermi
 11. Seinivierikiveys

Oleskelualueen ja huoltopihan muutokset

Pihasuunnitelmaehdotuksessa takapihalla olevat tomutus- ja pyykinkuivaustelineet siirtyvät lähemmäksi kodinhoitohuoneen ovea,  ja samalla kauemmaksi olemassa olevasta oleskelualueesta.  Huoltotelineiden alustat pinnoitetaan betonikivillä.  Telineiden siirron myötä vanha oleskelualue saa mukavasti lisää neliöitä. Laattapintaista oleskelua  elävöittämään rakennetaan lisäksi noin 50 cm korkea istutuskaukalo betonisista muurikivistä. Vinorimoista tehty puinen sermi katkaisee puolestaan suoran näköyhteyden oleskelualueelta tielle.

pihakivikilpailu3-16-sa

Grillailua pyöreällä patiolla

Suurehkolta tontilta löytyy helposti tilaa myös toiselle oleskelu/grillausalueelle. Takapihan neliömäisen pation vastapainona rakennuksen päätyyn ehdotetun uuden pienen kivipation muoto on pyöreä. Ympyriäiselle alueelle johtavat kaarevat betonikivipinnoitteiset käytävät niin taka- kuin etupihalta.  Niiden polveilevat muodot yhdessä pation pyöreän ulkoasun kanssa pehmentävät mukavasti pihan suoraviivaisia linjoja.   Betonikivet “taipuvat”  ongelmitta loivasti kaartelevien käytävien päällysteeksi.  Ympyriäisen pation pinnoittaminen puolestaan onnistuu ilman leikkaamisia betonikivien kaarrekivisarjoilla.

Muurit rytmittävät etupihaa

Pitkän suorakaiteen muotoisen etupihan katkaisee kaksi eri tasossa olevaa betonisesta muurikivestä tehtyä tukimuuria, jotka sekä elävöittävät pihaan tuloa että tasoittavat loivasti viettävän tontin korkoeroja.   Matalat muurit jakavat samalla suurehkon alueen  säännöllisesti leikattavaan nurmikkoon ja koristesepelillä verhottuun japanilaistyyliseen istutusalueeseen  kasveineen ja maakivineen.  Ratkaisulla haettiin paitsi piristystä etupihan ilmeeseen,  myös helpotusta ison tontin runsaiden nurmineliöiden hoitamiseen.
Myös talon päädyn pyöreä kivipatio rajoittuu rakennuksen puolelta katteella verhottuun alueeseen.  Rikkaruohojen kasvua katetuilla alueilla hillitsee katteen alle levitetty vahva musta polypropeeni katekangas.

pihakivikilpailu2-16-sa

Ajoalustojen päällysteet

Autokatoksen alusta ja pitkä pihatie ovat toistaiseksi murskesorapintaisia.  Suunnitelmassa ehdotetaan molempien päällystämistä betonikivin aloittaen talon jatkeena olevasta autokatoksesta, jonka alustan kiveäminen selkeyttää ja antaa ryhdikästä ilmettä sisäänkäynnin ohella koko rakennukselle.

Tulotie rajataan tässä vaiheessa betonisella reunakivellä, joka erottaa tien sekä nurmi- ja istutusalueet selkeästi toisistaan.  Tien pinnoittaminen betonikivin toteutetaan myöhemmin.  Tarkoitukseen sopii esimerkiksi vahvuudeltaan 6 cm:ä paksu betonikivi, joka kestää hyvin henkilöautolla ajon.

Hillittyjä kiveyksiä,  räiskyvyyttä kesäkukin

Uusien pinnoitekivien väritys jatkaa olemassa olevien kiveysten harmaalla hillityllä linjalla täydennettynä ripauksella mustaa. Neutraaleina rauhallisina väreinä harmaa ja musta sopivat hyvin sinisen rakennuksen sävyihin. Värien leiskuntaa pihalle haetaan  mm. pääsisäänkäynnin tuntumaan ja molemmille oleskelualuille sijoitettavilla kesäkukka-astioilla monivivahteisine istutuksineen. Pihan peruskasvivalikoima koostuu V-kasvuvyöhykkeellä menestyvistä koristepuista ja -pensaista.

Kasviehdotus

pihakivikilpailu-kasviehdotus-16-sa

 

Numeroiden selitykset:

 1. Siperianpihta, Abies sibirica
 2. Punakoivu, Betula pubescens f. rubra
 3. Serbiankuusi, Picea omorika
 4. Kartiotaatanpihlaja, Sorbus x thuringiaca ´Fastigiata´
 5. Pikkupuu esim. yksirunkoinen puistosyreeni , Syringa x henryi, joko valkokukkainen lajike `Tammelan Kaunotar´ tai punertavakukkainen `Julia´
 6. Pikkupuu esim. yksirunkoinen marja-aronia, Aronia `Viking´ tai marjatuomipihlaja, Amelanchier alnifolia
 7. Pilarituija, Thuja occidentalis `Fastigiata´
 8. Purppuraomenapuu, esim Malus Makamik tai Aamurusko
 9. Pilvikirsikka, Prunus pensylvanica
 10. Idänvirpiangervo, Spiraea chamaedryfolia
 11. Muurin reunalle sammalleimu, Phlox subulata. Taakse kesäpikkusydän, Dicentra formosa
 12. Maankatehavuja, esim sinilaakataja Juniperus horizontalis lajike ´Glauca´tai `Wiltonii´
 13. Loistokurjenpolvi, Geranium Johnson´s Blue ja Verikurjenpolvi, Geranium sanguineum. Lisäksi kevätsipulikukkia. Vaihtoehtoisesti matala pensasangervo esim. verhoangervo, Spiraea betulifolia var. aemiliana
 14. Syysleimu, Phlox paniculata
  Keijuangervo, Spiraea japonica `Little Princess´
 15. Pesäkuusi, Picea abies ´Nidiformis´
 16. Pensashanhikki, Dasiphora fruticosa `Goldteppich´
 17. Kääpiövuorimänty, Pinus mugo `Pumilio´
 18. Havupensaita, esim. kääpiöpallotuija, Thuja occidentalis ´Danica´ ja/tai kääpiöserbiankuusi, Picea omorika `Nana´
 19. Pilarituija Thuja occidentalis `Fastigiata´
  Siilikuusi, Picea abies `Echiniformis´
  Keltakukkaisia perennoja esim. kevätesikko, Primula veris ja kevätvuohenjuuri, Doronicum orientale,  Tarhapäivänlilja, Hemerocallis, Kultahelokki, Oenothera
 20. Isotuomipihlaja, Amelanchier spicata
 21. Köynnös, esim mantsuriankärhö, Clematis mandshurica
 22. Koristearonia, Aronia x prunifolia

K Koristesepeli

koristearonia-sa

Koristearonia hehkuu syksyllä värikkäässä ruskassa.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.