Maaliskuu enteilee jo kevättä. Valoisan ajan osuus lisääntyy hurjaa vauhtia, aurinko alkaa lämmittää ja päivä- ja yölämpötilojen erot kasvavat. Säätilan muutos vaikuttaa myös kasveihin herättäen ainavihannat lajit kesken talviunien. Taas onkin korkea aika katsoa mitä puutarhaan kuuluu, ja tehdä tarvittavat suojaustoimenpiteet kevätahavaa vastaan. Lumipeitteisillä alueilla matalat lajit ovat vielä auringolta suojassa – mutta enää vain hetken, sillä hanget vajuvat kovaa kyytiä ja ensimmäiset latvukset pilkistävät pian lumikerroksen alta. Toimenpiteisiin kannattaa siis ryhtyä heti.

Mm. alppiruusut, mahoniat, nuoret havukasvit ym. ikivihreät lajit reagoivat auringon lämpöön alkamalla haihduttaa. Tuulinen sää lisää haihduttamista pahentaen tilannetta. Koska kasvit eivät pysty ottamaan jäätyneestä maasta vettä poistuneen tilalle on seurauksena kuivuminen, joka esimerkiksi havukasveilla ilmenee neulasten ruskettumisena.

Ahavavaurioita voidaan vähentää suojaamisen avulla. Hyviä suojamateriaaleja ovat ilmavat kankaat kuten esimerkiksi varjostuskangas tai säkkikangas. Tiiviitä muovihuppuja tulee välttää. Sille joka on ennakoinut kevättä jo syksyllä laittamalla sulan maan aikaan tukirimat kasvien ympärille, käy suojakankaan asentaminen paikoilleen helposti. Vaihtoehtoinen tapa suojata kasvit ahavalta on varjostaa ne pelkästään etelänpuolelta. ”Varjostusaidan” avulla saadaan laajemmatkin kasviryhmät suojaan kevätauringon paahteelta. Suojat pidetään paikoillaan kunnes maa on sula.

Esimerkiksi tiheäsilmäisestä muoviverkosta saa kätevästi varjostavan sermin kasvien eteläpuolelle.

Esimerkiksi tiheäsilmäisestä muoviverkosta saa kätevästi varjostavan sermin kasvien eteläpuolelle.

Varjosta ikivihreät kasvit kevätauringolta

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.