Sammal – sateisen suven sivutuote

Kostea kesä suosi sammaleiden kasvua tuuhistaen vanhaa ja synnyttäen uutta kasvustoa.  Sammalet viihtyvät parhaiten kasvupaikoissa jossa ne saavat kasvaa rauhassa omissa oloissaan. Tällaiset kohdat ovat useimmiten happamia, ravinneköyhiä ja rakenteeltaan tiivistyneitä maita, puiden runkoja tai kiviä. Samaisesta syystä sammalpeitettä näkee toisinaan kasvavan  myös betonikivien ja – laattojen, sekä muurien saumoissa.  Kasvupaikan valoisuudella ei ole niinkään väliä. Itiöistä leviävät sammalet viihtyvät lajista riippuen sekä auringossa että varjossa.  Yhteistä eri sammallajien menestymiselle on riittävä kosteus ja mahdollisimman vähäinen kasvilajien välinen kilpailu elintilasta.

Säästää vai siivota pois ?

Sammal jakaa mielipiteitä. Sen mikä näyttäytyy toisen silmään kauniin vihreänä,  jopa toivottuna peitteenä, kokee toinen epäsiistinä  ja -esteettisenä puutarhaan ja pihakiveyksille ei-kuulumattomana riesana. Mattomainen sammalkasvusto kestää kohtuullista tallausta ja kotiutuu useimmiten vähän käytetyille kiveyksille. Sen sijaan kovalle kulutukselle joutuvilla betonikivin pinnoitetuilla pihateillä, käytävillä ja patiolla sammalta ei yleensä tapaa.

Tasaisen vihreän sauman voi mieltää myös pinnoitteen koristukseksi. Sammaloituneet muurin saumat huokuvat puolestaan vanhan ajan tunnelmaa ja  ajan patinaa.

Onneksi sammalesta on haluttaessa helppo päästä eroon.  Harjaus katu – tai teräsharjalla irrottaa sammalen kiveysten ja muurien pinnasta, ja erityyppiset kapeateräiset puhdistusraudat  niiden saumoista.  Yksi tehokas tapa puhdistaa kiveykset sammalesta on painepesuri.  Voimakas vedenpaine irrottaa sammalen ohella hiekkaa saumojen välistä, joten täydennyssaumaus on useimmiten tarpeen toimenpiteen jälkeen.  Sammalta voidaan poistaa kivipinnoilta myös pesuaineiden avulla.  Mm. Soledon SammalPOIS  ja Sikagard 715 W sopivat käytettäväksi betonikiveyksillä.

Niin kauan sammaloituneista saumoista ei ole turvallisuusriskiä, saumojen voi haluttaessa antaa huoletta vihertää. Voimakkaasti sammaloituneet kiveykset ja syksyisin puista varisseet lehdet lisäävät märkinä liukastumisen mahdollisuutta mikä kannattaa eliminoida siivoamalla pinnoite puhtaaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »