Viidenkympin piharemppa : Pyöreää, kaarevaa ja suorakaiteen muotoista pintaa

Pihan saneeraustyöt etenivät perinteisessä työjärjestyksessä. Ennen kuin pääsimme asentamaan pinnoitekiviä oli purettava vanhaa, valmistettava kestävät pohjat, pystytettävä muurirakenteet, asennettava koristeallas muuriryhmään ja tehtävä istutuskaukaloiden multatäytöt ettei valmiin pinnan päällä tarvitse enää liikkua kasvualustoja kuskaten ja päällystettä liaten.  Pohjausten yhteydessä sähkömies kävi myös asentamassa tarvittavat kaapelit muurien taakse tuleville, kasviryhmään sijoitettaville pihavalaisimille.

Kun edellä mainitut työt oli saatu päätökseen aloitimme pinnoitekivien latomisen rakennuksen syvennyksen katetusta tilasta.  Vaikka katteen alla ei sadevedestä ole sinällään haittaa, asensimme betonikivet kuitenkin rakennuksen seinästä ulospäin 2 %:n kaadolla.

Syvennyksen pinnoittamisen jälkeen kivityyppi vaihtui pyöreän ladonnan mahdollistavaan betonikiveen kaarrekivisarjoineen. Tästä ei koitunut ylimääräistä työtä, sillä kiven paksuus oli sama ( 6 cm) mitä katoksen alla. Tasattu pohja korkoineen palveli myös syvennyksen ulkopuolen kiveyksillä.
Haasteellista oli sen sijaan saada ympyränmuotoinen kahvittelupatio osumaan oikealle paikalle pohjustettua aluetta halutun kokoisena.  Kun pation halkaisijan pituus oli tiedossa, ympyrän keskipisteen sijainti määritettiin tarkasti eri suunnista mitaten.  Keskipiste merkattiin näkyviin spraymaalilla.

  

Kaarrekivet saa varmimmin sovitettua kohdilleen ilman leikkaamista  kun aloittaa kivien latomisen ympyrän keskeltä. Kyseinen etemisjärjestys  edellyttää  tasatun asennushiekkakerroksen päällä kävelyä, mikä puolestaan ei ole suotavaa. Pyrimmekin eliminoimaan haitallisten jälkien syntymisen liikkumalla routaeristelevyjen päällä. Kierros kierrokselta kahvittelupatio laajeni suunnitellun mukaiseksi,  ja loppujenlopuksi vain muutama ”sovituskappale” vaati kivien leikkaamista kivisahalla.

  

Muurin reunaan asensimme vielä rakennetta myötäilevän kaarevan käytävän ja lopuksi verhosimme liittymäkohtien teräväkärkiset kolmiot seulanpääkivillä.  Pyöreiden luonnokivien käyttö kulmissa vähensi osaltaan betonikivien leikkaamistarvetta,  ja samalla elävöitti päällysteen yleisilmettä. Pihan kunnostaminen alkoi pikkuhiljaa olla vihertöitä vaille valmis.

2 vastausta artikkeliin “Viidenkympin piharemppa : Pyöreää, kaarevaa ja suorakaiteen muotoista pintaa”

 1. DavidScunc sanoo:

  Great post\Nice post, I love it so much.I was pretty lucky to find your site. There’s a lot of useful info!
  http://www.theraintreehotel.com/2017/02/22/find-some-personalized-essay-writing-help-with/

 2. KennethHoips sanoo:

  I am sorry for off-topic, I’m considering about making an instructive web site for college students. Will possibly start with posting interesting information like”Male bats have the highest rate of homosexuality of any mammal.”Please let me know if you know where I can find some related facts such as right here

  http://toptrontechnologies.com/2016/04/17/dissertation-consulting-precision-consulting-45/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »