Muurikivimuuri kohoaa vesirajaan

Rannalle rakentamista katsotaan useimmiten suurennuslasin läpi ja toimenpiteet vaativat monessa suhteessa erityistä tarkkuutta.   Aivan ensimmäiseksi tulee selvittää paikkakunta- / aluekohtaiset rantarakentamiseen liittyvät suositukset ja määräykset, ja hankkia mahdollisesti tarvittavat viranomaisluvat.  Oman haasteensa vesirajalle rakentamiseen heittää myös käytännön tekninen työ monine työvaiheineen, jonka toteutusta valvoo lahjomaton luonto olosuhteineen.

Lisää käyttöneliöitä muurin avulla

Rantaviivalle rakennettava tukimuuri betonisista muurikivistä tuli kysymykseen kun haettiin ratkaisua käyttöneliöiden, eli tasaisen alueen saamiseksi uudisrakennuskohteen  jyrkästi rantaan viettävälle kapealle takapihalle.  Muureja pystytettiin loppujen lopuksi kaksi, jotta niiden korkeus pysyi kohtuudessa.  Näin ollen takapihalle muodostui kaksi eri tasossa olevaa tasannetta oleskelua ja pihapelejä varten.

Pohjaustyöt,  anturan valaminen ja asentaminen

Vesirajalle rakennettava muuri, joka joutuu alttiiksi sekä säiden että veden korkeuserojen vaihteluille, on pystytettävä liikkumattomalle perustukselle.  Ison koneen pääsy rantaviivalle onkin edellytys asianmukaisten pohjien aikaansaamiseksi muurirakenteelle.  Kun pohja oli kaivettu ja tasattu oikeaan korkeuteen, ei routaeristelevyjen määrässä ei säästely.  50 mm:ä paksuja eristelevyjä asennettiin kaksi päällekkäin reilusti yli tulevien muuri- ja porrasrakenteiden alalle.

Huolellisen routaeristyksen lisäksi rantaviivalle rakennettava korkeahko muuri vaatii betonianturan.  Anturamuotin rakensimme laudasta eristelevyjen päälle levitetyn ja  tasatun murskesorakerroksen päälle.  Lisäksi laitoimme harjaterästä lujittamaan reilun 20 cm:n vahvuista anturavalua. Antura valettiin valmisbetonimassasta, joka toimitettiin työmaalle pitkällä syöttöputkella varustetulla pumppuautolla.

 

Valu kuivahti ja kovettui riittävästi reilussa vuorokaudessa anturakehikon laudoituksen purkua ajatellen. Anturan päälle tuleva ensimmäinen kivikerros asennettiin paikoilleen muurauslaastilla,  ja hienosäätö vaakasuoraan varmistettiin vatupassin avulla.  Lisälujuutta muurirakenteeseen haettiin kiinnittämällä harjateräkset anturaan muurikivien pystyreikien kohdilla, ja täyttämällä reiät betonimassalla.

 

Tuulen yltyessä ja suunnan muuttuessa veden pinta nousi yhdessä yössä yli 30 cm:ä ollen huomattavasti keskivertokorkeutta korkeammalla ajankohtaan nähden.  Veden pinnan korkeuden muutos aikaisti suunniteltua uimarantahiekan laittamista, mikä olikin iso apu vedenhallintaa ajatellen.

Ranta on viimeistelyä vaille valmis. Betoniset porraskivet johtavat pienelle beachille ja muurin takaosa odottaa multatäyttöjä ja kasvillisuutta.  Korkeutta muurilla on noin 70 cm maanpinnan yläpuolella, pari kivivarvia jätettiin tueksi näkymättömiin  maanpinnan alle.  Aallokon mukanaan tuoma kaisla on hyvä poistaa aika ajoin jotta ranta pysyy siistinä.

Tinkimätön perustustyö ja muurikivien huolellinen asentaminen palkitsi tekijänsä horjumattomalla rakenteella.  Vesirajalla seisova muurikivimuuri on uhmannut aaltoja ja  vuodenaikojen vaihtelevia sääolosuhteita nyt kolmatta vuotta näyttäen edelleen ryhdikkäältä.  Kasvillisuus muurin takana on rehevöitynyt elävöittäen ja pehmentäen mukavasti massiivista muurirakennetta.

4 vastausta artikkeliin “Muurikivimuuri kohoaa vesirajaan”

 1. AllenCatte sanoo:

  I have seen something similar in a different thread. You can definitely find certain parts of that post helpful, not everything of course, but I think it’s worth looking into.
  http://sapeducation.tespa.in/index.php/ezinearticles-submission-submit-your-best-high/

 2. OscarSaimi sanoo:

  I like to get my inspiration from really meaningful phrases said by truly great people like “Man is condemned to be free”, do you know where I can find thematic compiltaions of those?

  http://www.platinumgolfscotland.com/2018/03/write-my-own-paper-in-my-circumstances-online/

 3. BryanEscax sanoo:

  I like to get my inspiration from really meaningful phrases said by truly great people like “To do as one would be done by, and to love one’s neighbour as oneself, constitute the ideal perfection of utilitarian morality”, do you know where I can find thematic compiltaions of those?

  http://www.2tonecorp.com/all-custom-essays-ought-to-adhere-to-strict-essay/

 4. JamesEming sanoo:

  I like to get my inspiration from really meaningful phrases said by truly great people like “That man is wisest who, like Socrates, realizes that his wisdom is worthless”, do you know where I can find thematic compiltaions of those?

  http://tallerwordpress.co/fundistritoenpaz/find-some-personalized-essay-writing-help-with/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »