Pihapiiri kesäkuntoon

Tänä vuonna puutarhan kevätsiivouksen siirtyminen yli toukokuun puolen välin ei johdu laiskuudesta. Sää on ollut aina näihin päiviin saakka vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen viileä koko maassa. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa vallitsi vielä alkuviikosta räntäsateinen nollakeli ja Kainuussa pyrytti lunta parikymmentä senttiä. Viikonlopuksi on kuitenkin luvassa lämmintä, eteläiseen Suomeen jopa hellelukemia, ja pikkuhiljaa maa paljastuu myös pohjoisessa.

Kivipatiot, -polut ja ansarin ympärys timmiin

Säiden lämpenemisen myötä syttyi vihdoin kadoksissa ollut siivouskipinä. Kun talven yli varaston virkaa hoitanut kasvihuone oli ensin tyhjennetty ylimääräisistä tavaroista, oli itse siivoaminen helppoa. Betonilaatoista tehdyn lattian puhdistamiseksi riitti harjaus ja pesu emäksisellä yleispuhdistusaineella.  Samalla tekniikalla puhdistimme oleskelualueen kivipation. Pinnoitettujen polkujen ja käytävien siivoamiseksi kesäkuntoon piisasi tälläkertaa pelkkä harjaaminen katuharjalla.
Pinttyneen lian puhdistamiseksi kivien ja laattojen pinnasta voi apuna tarvittaessa käyttää myös painepesuria tai terassipesuria.

Siivouksen jälkeen puhtaaseen kasvihuoneeseen oli mukava siirtää mm. orvokit ja terassihortensiat odottamaan ulos istuttamista.

Kasvihuoneen kupeella sijaitseva muurikivistä tehty kasvilava ei liiemmin huoltotyötä kaivannut. Se paljastui lumen alta ryhdikkäänä kuten aina.

Muurikivistä rakennettu kasvilava on ryhdikäs ja pitkäikäinen. Kun perustus tehdään routimattomaksi muuri pysyy hyvin kuosissaan. Kunhan säät vielä hieman lämpenevät voi kasvualustan maanparannuksen jälkeen ryhtyä viljelyhommiin.

Rajauksille kiitosta

Puiden ja pensaiden leikkauksia olimme tehneet pitkin kevättä sitä mukaan kun lumihankien vajuminen työn mahdollisti. Ajankohta, jolloin luonto on vielä karu, tuo kasviryhmien rajaukset erityisen hyvin esille.  Ja voi vain todeta että kylläpä näyttivät istutukset puskien parturoinnin jälkeen siisteiltä paikoissa missä betonikiviraita erotti multa-alueen selkeästi ympäröivästä nurmikosta!

Rajatun ja rajaamattoman kasviryhmän ulkoasun ero on suuri.  Ulkoisen eron lisäksi maantasoon upotettu betonikivirajaus helpottaa myös nurmikon leikkamista ja estää nurmiheinien leviämisen istutusmultaan. Suojaverkot kasvien ympärillä kannattaa puolestaan pitää paikoillaan siihen saakka kunnes luonto tarjoaa pitkäkorville vihreää syömistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »