PIHAKIVIKILPAILUN SATOA: Rivaripihan täysremontti

Tiina muutti viime syksynä rivitaloasuntoon, jonka  piha oli päässyt huonoon kuntoon. Hän osallistui pihakivi-kilpailuumme toivoen remontti-ideaa pienelle aurinkoiselle takapihalle. Koirien vuoksi pihan olisi lisäksi hyvä olla aidattu.

Kuvasta päätellen pihanne on todellakin saneerauksen tarpeessa.  Silmiinpistävää on myös maaston muoto, etenkin rakennukseen päin viettävä rinne,  ja hulevesien ohjaukseen tarkoitettu maan pinnan yläpuolella oleva vesikouru.

Asiaa isännöitsijälle

Aivan ensimmäiseksi kannattaa ottaa yhteys rivitaloyhtiön isännöitsijään ja selvittää yhtiöjärjestyksen sisältö.  Yhtiöjärjestys ohjeistaa muun ohella myös piharakentamista ja -saneeraamista, ja määrittää mitä asuntokohtaisella pihalla saa tehdä olipa kysymyksessä sitten osakkeenomistaja tai vuokralainen.  Esimerkiksi pihan aitaaminen vaatii taloyhtiön luvan. Myös naapurien kanssa on hyvä neuvotella, ainakin mahdollisesta yhteisestä raja-aidasta.

Lue lisää: Oma vai rivitaloyhtiön piha ?

Iso kivipatio ja veden hallintaa

Ehdottaisin  pihan ilmeen kohentamiseksi radikaaleja toimenpiteitä jos vain yhtiöjärjestys ja kukkaro ne sallivat. Asunnon jatkeeksi asentaisin suurehkon kivipation, jossa reilu kaato rakennuksesta poispäin.  Eläväinen ulkoasu syntyy esimerkiksi toisiinsa yhteensopivien laattojen kivisarjoilla.  Kiveyksen reunaan,  samaan tasoon pation ja maanpinnan kanssa upottaisin betonisen kourulaatan ohjaamaan sade- ja sulavesiä pois piha-alueelta, ja edelleen kohti mahdollista hulevesijärjestelmää.  Hulevesien ohjaaminen tulee olemaan haasteellista, ja siihen kannattaa tarvittaessa pyytää ammattilaisen apua.

Kourulaatta rajaa kiveyksiä ja ohjaa pintavesiä.

Korotettu istutus muurikivistä

Vanhat yli-ikäiset pensaat ehdottaisin korvattavan betonisista muurikivistä rakennettavalla korotetulla istutuskaukalolla uusine kasveineen.  Korotettu kaukalo tarjoaa sekä hyvän multavaran  kasveille, että  reiällisistä muurikivistä rakennettuna toimii tukevana jalustana olemassa olevan lauta-aidan mahdolliselle jatkeelle, sen pystytolpille. Istutuskaukalon kivipatioon rajoittuvassa päädyssä muurin korkeus on riittävä rakenteeseen upotettaville muurivaloille, jotka palvelevat tunnelmallisina valolähteinä oleskelulle.

Pihan sivut rajaisin lauta-aidalla. Päädyn rajauksena, umpiaidan vaihtoehtona, voisi toimia myös esimerkiksi siisti verkkoaita, jonka läpi koirien on mahdollista tarkkailla pihapiirin tapahtumia. Päätykulmauksessa saattaisi olla pieni kulkuportti paikallaan.

Nurmikkoa tai koristesorapintaa

Yhtenäinen nurmialue antaa pienessä pihassa tilan tunnetta ja on helppo hoitaa.  Jos nurmikon leikkaamisesta haluaa päästä kokonaan eroon viheralueen voi korvata esimerkiksi koristesoralla,  ja latoa soran päälle askelvälein betonilaattoja helpottamaan kulkua.  Koristesoraverhous levitetään pohjamaan ylle laitetun katekankaan päälle.

Kolmesta erikokoisesta laatasta muodostuva pinnoite.
Muuriin upotettava valaisin on helppo asentaa.
Reiällinen muurikivityyppi palvelee myös aitatolppien jalustana.

6 vastausta artikkeliin “PIHAKIVIKILPAILUN SATOA: Rivaripihan täysremontti”

 1. AllenCatte sanoo:

  I browsed through this site and you’ve got so much useful information, bookmarked 🙂
  http://phucchung.com/the-very-best-and-worst-topics-for-a-college.html

 2. DavidScunc sanoo:

  I’ve seen something very similar in a different thread. You might find some parts of that post useful, not everything of course, but I believe it is worth checking out.
  http://slick-deals.org/find-some-personalized-essay-writing-help-with/

 3. OscarSaimi sanoo:

  I like to get my inspiration from really meaningful phrases said by truly great people like “Man is condemned to be free”, do you know where I can find thematic compiltaions of those?

  http://www.newglobaltraders.com/2018/03/25/write-my-personal-papers-for-my-situation-very/

 4. KennethHoips sanoo:

  I’m sorry for off-topic, I’m thinking about building an instructive website for college students. May possibly start with submitting interesting information such as”Wearing headphones for just an hour will increase the bacteria in your ear by 700 times.”Please let me know if you know where I can find some related info like here

  http://tybalife.com/web/writing-papers-for-dollars-we-make-essays/

 5. JamesEming sanoo:

  I like to get my inspiration from really meaningful phrases said by truly great people like “Happiness is not an ideal of reason but of imagination”, do you know where I can find thematic compiltaions of those?

  http://smilemegane.com/custom-essay-writing-service-very-best-custom

 6. KennethHoips sanoo:

  Sorry for off-topic, I am considering about building an interesting web-site as a student. May possibly start with publishing interesting facts like”The dot over the letter “i” is called a tittle.”Please let me know if you know where I can find some related facts like here

  http://treasurecitychinese.co.uk/free-of-charge-college-essays-term-paper-assist-7/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »