PIHAKIVIKILPAILUN SATOA: Kunnostusvinkkejä vanhan talon henkeen

Riston rintamamiestalon pihapiirissä on tehty salaojaremontti. Seuraavaksi on suunnitelmissa puutarhan kunnostaminen perinteitä kunnioittaen.

Rintamamiestalon pihapiiri 1940-1960 luvulla

Omakotitalomallit joiden suunnitelmat olivat kaikkien rakentajien käytettävissä vastasivat sodan jälkeisen Suomen asuntotarpeeseen. Näistä ns. tyyppitaloista puolitoistakerroksisia rintamamiestaloja rakennettiin aina 1960- luvulle saakka arviolta jopa 200 000 kappaletta. Maamme uudelleenrakentamisen aikana leipä oli monelle tiukassa, joten hyötypuutarha kasvimaineen, marjapensaineen ja hedelmäpuineen vei suurimman osan tontin pinta-alasta. Loppuosaa pihapiiristä koristivat kukkivat puut ja pensaat sekä suuret perennapenkit, jotka monesti sijaitsivat rakennuksen seinustaa vasten. Puutarha oli lisäksi useimmiten rajattu muotoon leikattavalla pensasaidalla, joko orapihlajalla tai hernepensaalla. Pihateiden pinnoitteena palveli pääsääntöisesti sora, käytävinä  mullan päälle asennetut liuskekivet ja sisäänkäynnin rappusten eteen valettiin itse betoniset laatat

2010-luku vaalii vanhaa moderneilla muutoksilla

Perinteikkäiden rintamamiestalojen kunnostustöiden myötä myös  moni vanha pihapiiri on siirtynyt nykyaikaan niin tilanjaon, kasvillisuuden kuin pinnoitemateriaalien suhteen. Entisen perunapellon paikalla kasvaa nyt koristepuita ja -pensaita, kukkapenkit ovat siirtyneet pois sokkelin vierustoilta  ja vapaasti kasvavat pensasaidanteet syrjäyttäneet työläästi hoidettavat muotoon leikattavat kasviaidat.  Nykyaikaiset pihakivet ovat puolestaan korvanneet vanhat paikoilleen valetut laatat.

Pihakivin pinnoitettu ajotie ja rivistö pylväspihlajia, perinteisen kotipihlajan kapeakasvuisia muunnoksia, toivottavat pihaantulijat tervetulleeksi.

Seinänvierustat

Multaa ei enää levitetä kiinni sokkeliin, vaan seinän vierusta täytetään karkeahkolla sora-aineksella, joka edesauttaa rakenteiden pysymistä kuivana. Sorakerroksen päälle ladottu seinivierikiveys puolestaan antaa rakennuksen ympärykselle huolitellun ulkonäön. Kiveykseen tehdään reilu kaato sokkelista poispäin.  Vaihtoehtoja seinän vierustan verhoamiseksi on useita. Niihin voi tutustua esimerkiksi alla olevasta linkistä.

Vaihtoehtoja seinän vierustalle

Pihan pinnoitteet

Rintamamiestalon pihan päällysteeksi niin oleskelupatiolle, käytäville kuin pihatielle istuvat kauniisti esimerkiksi uutuuttaan vanhennetut pihakivet ja laatat.
Pihatien päällystäminen kovalla pinnoitteella kruunaa puolestaan sisääntulon yleisilmeen,  vähentää pölyhaittoja ja sora-aineksen kantautumista sisätiloihin. Kokonaisuuden viimeistelee selkeä rajaus betonisella reunakivellä.

Uutuuttaan vanhennetut pihakivet huokuvat ajan patinaa. Ne sopivat niin oleskelualuiden, käytävien kuin pihateiden pinnoitteeksi.

Kasvillisuuden runko perinteisistä lajeista

Kasvi- ja kukkaryhmistä kannattaa tehdä isoja ja yhtenäisiä mikä tuo sekä näyttävyyttä,  että helpottaa nurmikon leikkaamista.   Mikäli kaava sallii tontin rajaamisen istutuksilla, voi  aidanteeksi yhdistellä useampia ja erikokoisia kasvilajeja, lehtipensaita ja havukasveja. Naapureiden kanssa on lisäksi hyvä jutustella yhteisestä väliaidasta.

Rintamamiestalon pihan kasvillisuuden rungon muodostavat perinteiset lajit kuten esimerkiksi syreenit, juhannus- ja muut vanhanajan ruusupensaat, jasmikkeet, pensasangervot, tuomipihlajat jne.  Perennapenkin etuoikeutettuja kukkijoita ovat muun muassa  pionit, syysleimut, kullerot, erilaiset liljat ja kurjenmiekat.  Kauniisti kukkivat hedelmäpuut palvelevat hyvin myös koristepuina tuoden tuulahduksen vanhan ajan pihapiirin tunnelmasta.

Syysleimut ovat perinteisiä rintamamiestalon pihapiirin kukkijoita.

4 vastausta artikkeliin “PIHAKIVIKILPAILUN SATOA: Kunnostusvinkkejä vanhan talon henkeen”

 1. DonaldViefs sanoo:

  Whoa! This can be one of the most useful things on the subject I have ever come across. Thank you for your hard work.
  http://mishkaatworldwide.com/college-application-essay-service-get-the-most-7/

 2. DavidScunc sanoo:

  Thank you for sharing, I always learn new things from your posts.
  http://salonartdesign.ru/custom-essays-by-professional-writers/

 3. KennethHoips sanoo:

  I am sorry for off-topic, I’m considering about creating an informative website for college kids. May probably begin with posting interesting facts such as”Mercury is the only planet whose orbit is coplanar with its equator.”Please let me know if you know where I can find some related information and facts such as right here

  http://goodbadbart.nl/help-me-do-my-paper-now/custom-essay-writing-get-professional-essay-assist-2/

 4. KennethHoips sanoo:

  I am sorry for off-topic, I am thinking about creating an instructive website as a student. Will probably start with submitting interesting information just like”Your brain consumes 25 watts of power while you’re awake. This amount of energy is enough to illuminate a lightbulb.”Please let me know if you know where I can find some related information and facts such as here

  http://phen-es.com/index.php/2017/12/09/cheap-articles-cost-effective-customized-essays/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »