Kevät piirtää ideat paperille

Talven selkä taittuu virallisesti tänään 20.3 kevätpäiväntasauksen myötä.  Ensimmäiset leskenlehdet, sini- ja valkovuokot ovat jo ehtineet  kukkaan  etelä- ja lounaisrannikolla, ja  Luonto-Liiton kevätseurannan mukaan  mm. sitruunaperhosia on myös jo bongattu, muuttolinnuista puhumattakaan. Vaikka Etelä-Suomessa kevät alkaakin olla jo käsin kosketeltavissa, peittää suurinta osaa maatamme kuitenkin  vielä paksu lumikerros.  Esimerkiksi työhuoneeni ikkunastani aukeaa varsin talvinen, sakean lumipyryn verhoama maisema.  Nyt onkin loistava ajankohta  ideoida uusia juttuja puutarhaan,  ja  siirtää talven mielessä muhineet ajatukset paperille.

  

Näin pääset alkuun

Astronomisen vuodenaikamääritelmän mukaan kevätpäiväntasaus aloittaa tähtitieteellisen kevään. Pihan suunnitteleminen ei sen sijaan ole tähtitiedettä kun etenee oikeassa järjestyksessä ja ryhtyy työhön laajoista linjoista. Aloita piirtämällä esimerkiksi mittakaavaan 1 : 100 tai 1: 200 tontin rajat ja kaikki kiinteä rakenteet. Merkitse  lisäksi ainakin asuinrakennukseen ovet ja ikkunat,  ja ota pohjapiirroksesta kopioita johon voit tehdä muistiinpanoja, ja myöhemmässä vaiheessa luonnostella suunnitelmaa.

Katsele pihaa kriittisesti joka puolelta, myös ikkunoista sisältä käsin.  Kartoita tilannetta ja kirjaa ylös mm. ilmansuunnat,  tontin mahdolliset tasoerot, häiritsevät näköyhteydet, kauniit näköalat ja säilytettävä kasvillisuus. Mieti myös mitä haluat puutarhaltasi, ja tee toivelista.  Piharakentaminen pohjautuu  maankäyttö- ja rakennuslakiin ja sitä täydentäviin asetuksiin, joten selvitä myös mahdollinen lupien tarve asuinpaikkakuntasi rakennusvalvonnasta.

 

Sijoita pihan toiminnot paikoilleen

Käytä tekemääsi kartoitustyötä hyväksi luonnostellessasi tontille pihan eri toimintoja.   Sijoita oleskelupiha(t) auringonkiertoa ja kauniita näköaloja hyödyntäen, hyötypuutarha mahdollisimman valoisalle paikalle ja huoltopiha (pyykinkuivaus- ja tomutus) alueelle jossa telineet ovat käytettävissä näppärästi ympäri vuoden.  Etsi lasten leikkeihin puutarhasta paikka joka on helposti valvottavissa sisältä käsin.  Suunnittele kulkuväylät mahdollisimman luonteville paikoille ja oleskelualueet riittävän tilaviksi.  Mieti tarvitaanko tukimuureja ja portaita.  Aitaa ? Entä pihavalaisimia ? Ota taskulamppu ja mene pimeällä ulos. Pimeys kertoo parhaiten mihin valoa tarvitaan.

Kasvillisuus nitoo pihapalaset yhteen

Kasvillisuus tekee puutarhasta vihreän keitaan. Tutustu lajeihin kirjallisuuden ja netin avulla,  ja hyödynnä puiden, pensaiden ja perennojen erilaisia ominaisuuksia tilanrajaajina, suojakasvillisuutena (näkö, tuuli, melu, paahde), maanpeitteenä  ja silmäniloina.  Suunnittele kasvit yhtenäisiksi ryhmiksi ja nurmikot laajoiksi ehyiksi alueiksi. Selvitä myös mihin ilmastolliseen kasvuvyöhykkeeseen I – VII asuinpaikkakuntasi kuuluu.

Helppohoitoinen ja tyylikäs pihakiveys

Oleskelualueet, käytävät ja pihatiet ovat puutarhan lattia, jotka ansaitsevat tyylikkään ja helppohoitoisen, kulutusta kestävän pinnoitteen.  Persoonallinen kiveys viimeistelee pihan ilmeen, ja toivottaa ensimmäisenä niin oman väen kuin vieraat tervetulleeksi taloon.  Vinkkejä pihan pinnoitteiden valintaan löydät mm. tältä sivustolta, sekä pihakivikivivalmistajien omilta kotisivuilta.

#pihatkuntoon #pihaelämää #suomi100

Pihakivien valmistajia
Lisätietoa pihasuunnittelusta
Pihakiveysten värien suunnittelu

 

 

3 vastausta artikkeliin “Kevät piirtää ideat paperille”

 1. DonaldViefs sanoo:

  Wonderful site, how do you get all this information?I’ve read through a couple of articles on your website and I really like your style. Thanks a million, keep up the good work.
  http://diesel.dothome.co.kr/?p=11832

 2. JamesEming sanoo:

  I like to get my inspiration from really meaningful phrases said by truly great people like “No man’s knowledge here can go beyond his experience”, do you know where I can find thematic compiltaions of those?

  http://www.corodexgroup.com/2017/02/essay-effect-writing-services/

 3. OscarSaimi sanoo:

  I like to get my inspiration from really meaningful phrases said by truly great people like “One cannot step twice in the same river”, do you know where I can find thematic compiltaions of those?

  https://www.psylegale.com/specialized-on-the-net-essay-or-dissertation/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »