Pihan ratapölkkyrakenteet jäämässä historiaan

Vielä reilut parikymmentä vuotta sitten käytöstä poistettuja ratapölkkyjä hyödynnettiin yleisesti erilaisissa piharakennelmissa kuten esimerkiksi tukimuureissa ja rapuissa.  Nykyään nämä materiaalit luokitellaan ongelmajätteeksi, eikä esimerkiksi  kreosootilla kyllästettyjä ratapölkkyjä ole enää vuoden 1996 jälkeen  saanut käyttää pihapiirissä paikoissa ja rakenteissa joissa voi aiheutua toistuvaa ihokosketusta.  Vuonna 2009 ehtoja tiukennettiin entisestään  komission asetuksen myötä, joka rajoitti kreosoottiöljyllä käsitellyn puutavara käytön vain ammattikäyttöön.

Pihan kunnostamisen yhteydessä ratapölkkyrakenteita  on vuosien varrella saneerattu,  ja vanhat haitallisia kemikaaleja sisältävät materiaalit vaihtuneet suurelta osin nykyaikaisiin betonisiin pihakivituotteisiin.  Esimerkiksi betoniset muurikivet ovat korvanneet ratapölkyistä rakennetut muurit, ja  maastoportaat rakennettu uudelleen käyttäen betonisia tai graniittisia kiviä tai laattoja.

Kreosoottikyllästetty puu luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi, joten vanhoja pölkkyjä ei saa hävittää polttamalla, vaan ne on toimitettava erilliskeräilyyn.

Ratapölkyistä tehty muuri sai purkutuomion pihan uudistamisen yhteydessä. Vanhat laatat kierrätettiin kivipation pinnoitteeksi ja laajennettu korotettu istutusalue reunustettiin betonisella muurikivellä.

Ratapölkyistä tehty muuri sai purkutuomion pihan uudistamisen yhteydessä. Vanhat laatat kierrätettiin kivipation pinnoitteeksi ja laajennettu korotettu istutusalue reunustettiin betonisella muurikivellä.

Vanhat huonokuntoiset portaat ovat turvallisuusriski. Kätevä tapa kunnostaa maastoportaat turvallisiksi kulkea on vaihtaa aikansa eläneet ratapölkkyaskelmat rappujen tekoon tarkoitettuihin betonisiin porraskiviin, joiden nousu ja etenemä on valmiiksi mitoitettu

Vanhat huonokuntoiset portaat ovat turvallisuusriski. Kätevä tapa kunnostaa maastoportaat turvallisiksi kulkea on vaihtaa aikansa eläneet ratapölkkyaskelmat rappujen tekoon tarkoitettuihin betonisiin porraskiviin, joiden nousu ja etenemä on valmiiksi mitoitettu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »