Huomioi hulevedet

Rakennetuilta alueilta poisjohdettavaa sade- ja sulamisvettä kutsutaan hulevedeksi. Omakotitalouksissa hulevesiä ovat mm. kattovedet  ja pinnoitetuilta alueilta kertyvät vesimassat.

Ilmastonmuutoksen johdosta säätilan erilaisiin ääriolosuhteisiin on vastaisuudessa varauduttava entistä enemmän ja paremmin. Esimerkiksi rankkasateiden seurauksena on vaarana sekä jätevesiviemäristön, että jätevesipuhdistamojen ylikuormittuminen, jos kaikki hulevedet edelleen johdetaan vanhoihin jätevesiviemäreihin.  Pahimmassa tapauksessa jätevettä pääsee puhdistamattomana vesistöihin ylikuormituksen seurauksena.

Hulevedet on tärkeä ohjata rakennuksesta poispäin,  ja ihanteellisinta olisi jos ne saataisiin joko kokonaan tai edes osittain imeytettyä takaisin maahan jo syntypaikalla.  Hyvin vettä läpäisevillä mailla on imeytys maaperään sulan maan aikaan helppo toteuttaa.  Huonosti läpäisevillä alueilla on sen sijaan turvauduttava suljettuun järjestelmään hulevesien poisjohtamiseksi tontilta.  Naapuritontille hulevesiä ei saa ohjata.

1.9.2014 voimaan astuneen vesihuolto- , maankäyttö- ja rakennuslaki uudistuksen myötä päävastuu hulevesien hallinnan järjestämisestä asemakaava-alueilla siirtyi kunnille.  Kaikki kiinteistöt ovat puolestaan velvollisia liittymään kunnalliseen hulevesiviemäriin mikäli sellainen on asuinalueella olemassa. Hulevesiviemäröintiin liittymisestä voi perustellusti hakea vapautusta.

Hulevesikivet

Erityyppiset hulevesikivet ja -laatat palvelevat osaltaan hulevesien imeytyksessä takaisin luonnon kiertokulkuun.  Läpäisykykyä tehostaa kiveyksien saumaaminen karkealla sora-aineksella jossa ei ole seassa hienoainesta.  Omakotitalopihoissa vettä läpäiseviä kivipäällysteitä voi hyödyntää esimerkiksi ajoalustoilla, pysäköinti- ja kääntöpaikoilla, tai vaikkapa käytävän pinnoitteena luonnonläheisessä puutarhassa.

Jokainen meistä voi osallistua vesien suojeluun asenteellaan ja omalla pienellä panoksellaan.  Esimerkiksi vanha konsti kerätä kattovettä kasteluvedeksi tynnyreihin keventää osaltaan viemäreiden kuormitusta.

Louhikivi polku SA  vedenkeruutynnyri SA

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »