Kivilava varaa lämpöä viljelyksille

Perinteinen lavaviljely elää uutta nousukauttaan.  Trendin myötä viljelyharrastus on saanut monia uusia ystäviä, ja kasvilavoja rakennetaan puutarhoihin entistä enemmän. Ei yhtään hullumpi villitys.  Mikäpä sen mukavampaa kuin poimia itse kasvatetut, tuoreet ja puhtaat yrtit ja kasvikset suoraan kasvupaikalta ruokapöytään.

Monikäyttöinen betoninen muurikivi on  erinomainen vaihtoehto myös kasvilavan rakennusmateriaaliksi.  Se varastoi päivän aikana kasvulle elintärkeää lämpöä ja luovuttaa sitä viljeltävien kasvien hyödynnettäväksi viilenevinä iltoina. Muurikivestä rakennettu lava on ulkonäöltään tyylikäs ja sen voi sijoittaa vaikkapa osaksi kivettyä patiota, jolloin lavan antimet ovat aivan äärellään naposteltavaksi pitkin satokautta. Kivilava on lisäksi kestoltaan pitkäikäinen verrattuna esimerkiksi laudasta tehtyihin lavoihin. Rakenne pysyy ryhdikkäänä ja liikkumatta paikoillaan, kun perustus tehdään routimattomaksi.

Lavaviljely aikaistaa kasvatuksen aloittamista keväällä ja pidentää viljelykautta syksyllä. Avolavan päälle levitetty harso tasaa lämpötilaeroja, nopeuttaa siementen itämistä, antaa suojaa kylminä öinä ja torjuu lentäviä tuholaisia. Viljelylavan voi myös kattaa esimerkiksi lasi- tai pleksikannella, jolloin kasvuolosuhteet kannen alla muistuttavat lähes kasvihuoneolosuhteita.

Kasvilava SA

Kasvilavan neliöt kannattaa mitoittaa tilan ja harrastuksen mukaan.  Lavan korkeuden on kuitenkin hyvä olla  vähintään 20 – 30 cm riittävän multatilan aikaansaamiseksi.  Leveys kannattaa puolestaan suunnitella niin että viljelysten hoitaminen onnistuu liiemmin kurkottelematta lavan molemmilta puolilta.  Kivien ja mullan väliin on lisäksi hyvä asentaa kosteuseristeeksi patolevy, ja huolehtia ylimääräisen sadeveden poistuminen lavasta tarvittaessa salaojituksen avulla.

Kylvettäisiinkö tänään  krassia lavan reunalle kasvamaan kysyy puutarhurin karvainen apulainen ? 🙂

Kasvilava2 SA

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »