Eliminoi muuri-istutusten märkyys

Syksyn märkyys ja vuoden alun ankara jäätävä pakkanen vähälumiseen, paikoin jopa lumettomaan maahan, ovat tehneet tuhojaan kukkapenkeissä ja havupensasryhmissä niin avomaalla kuin muuri-istutuksissa. Myös ilmastollisesti arkojen koristepensaiden kestävyys on ollut koetuksella ilman suojaavaa lumipeitettä.  Moni vuosia kasvupaikallaan kukoistanut harvinaisuus ei selvinnyt poikkeuksellisista sääolosuhteista.

Istutusaika on nyt kiivaimmillaan ja puutarhamyymälät kuhisevat innokkaita viherpeukaloita.  Kukkapenkkien ja muurien ”mustat aukot”  täyttyvät uusilla taimilla. Eliminoimalla kasvualustan märkyyden edistät kasvien hyvinvointia jatkossa. Muurirakennelmista muodostuu herkästi vettä kerääviä patoja, joten veden pois pääsy rakenteiden alta kannattaa varmistaa salaojituksen avulla.  Ennen multatäyttöä istutuskaukalon pohjalle on lisäksi hyvä laittaa vettä läpäisevää soraa ja soran päälle suodatinkangas estämään maa-ainesten sekoittumista toisiinsa.

Peruskasveilla perusvihreys

Puutarhan peruskasveiksi on hyvä valita omalla kasvuvyöhykkeellä ilmastollisesti kestäviä lajeja ja lajikkeita,  joita täydentää piristävillä uutuuksilla ja kiehtovilla harvinaisuuksilla.  Maamme kahdeksan kasvuvyöhykettä löytyvät  mm. Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Muuri-istutusten reunakasvina kannattaa kokeilla vaikkapa rentokasvuista lamoherukkaa, joka selvisi vaurioitta talven koettelemuksista.  Muita mukavia istutuskaukaloiden reunapensaita ovat  mm. lamohietakirsikka  ja seppelvarpu, joista jälkimmäinen tosin sai viime talvena paikoin siipeensä ainakin  IV – kasvuvyöhykettä pohjoisempana.  Mielenkiintoisia tuttavuuksia   I-II kasvuvyöhykkeiden istutuksiin ovat  puolestaan mm. suikero- ja linnantuhkapensaat .   Havukasveista tarkoitukseen sopivat esimerkiksi kääpiö – ja lamokatajat sekä vähään valoon tyytyvä tuivio.  Köynnöksistä ilahduttaa sinällään vaatimaton siperiankärhö, joka kukkii jo täyttä päätä.  Myös muut kestävät kärhöt, perennamainen pensaskärhö sekä mm. köynnöshortensia ja villiviini rönsyilevät muurin reunojen yli rakennetta pehmentäen.

Lue lisää:
Pihakivimuuri puhkeaa kukkaan
Istutetaan muurit kukkimaan

 

lamoherukka SA

Heleänvihreä lamoherukka vihertää aikaisin keväällä ja virittyy aurinkoisella kasvupaikalla kauniiseen ruskaan syksyllä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »