Omakotitalon piharemontti: Vihdoinkin näkyvää – muurit maahan!

Kaivaminen ja maamassojen myllääminen kiveysten pohjauksia tehtäessä tuntuu toisinaan tuskastuttavalta. Kaikki tehty työ – ja eristeet, putket ja piuhat haudataan maan alle,  eikä sitä palkitsevaa ”näkyvää” saada aikaiseksi.  Kun oikein tympäisee kannattaa pitää mielessä että kaikki maanpinnan alla tapahtuva piharakentaminen on välttämätöntä ja ensiarvoisen tärkeää työtä hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi.  Pohjien valmistuttua näkyvää valmista työnjälkeä alkaakin sitten syntymään kohtalaisen nopeasti pihakivien asentamisen myötä.

Varaa tilaa kivilavoille

Pihansaneerauksessa tarvittavien materiaalien tilaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin.  Myös kivitoimituksen ajankohta on hyvä sopia ennakolta,  ja miettiä valmiiksi mihin kivilavat työmaalla sijoittaa kun kuorma saapuu tontille. Materiaalit on mielekästä purattaa mahdollisimman lähelle työpistettä,  mutta ei kuitenkaan työstettävälle alueelle. Katualueen puolella liikuttaessa on lisäksi syytä olla huomioliiveihin pukeutuneena,  ja muistaa laittaa paikoilleen tarvittavat varoitusmerkit liikenteen ohjaamiseksi.

kivilavat SA

Muurien kimppuun ensimmäisenä

Pihamuurit, tai ainakin muurien alin kerros,  asennetaan yleensä paikoilleen ennen pinnoitekivien latomista.  Näin myös remonttikohteessamme, jossa kivityöt aloitettiin muurikivistä tehtävien istutuskaukaloiden rakentamisella.  Koska kaukaloihin oli tulossa kiinteät puutarhavalaisimet, kävi työn alkumetreillä paikanpäällä myös sähkömies tuomassa kaapelikelan, että johdot valaisimille saatiin upotettua tulevien kiveysten alle.

Istutuskaukalot rakennettiin suorakaiteen muotoisesta, kooltaan 360 x 180 x 150 mm muurikivestä. Vierekkäisten kaukaloiden sijainnit mitattiin huolellisesti, että väliin tulevan käytävän pinnoittaminen onnistuisi suunnitelman mukaisesti kiviä leikkaamatta.

muurin teko antiikkimuurikivi SA

Muurikivet asennettiin vaakatasoon maaston lievästä viettävyydestä huolimatta, mikä toi ryhtiä koko etupihan olemukselle. Rakenteen suoruus varmistettiin käyttämällä apuna linjalankaa,  suorakulmaa ja vatupassia.  Olipa kysymys sitten istutuskaukalon tai tukimuurin rakentamisesta, alin muurikivikerros kannattaa asentaa tosi huolellisesti, sillä päälle asennettavilla kivikerroksilla ei pysty paikkaamaan pohjakerroksissa mahdollisesti esiintyviä ”heittoja”.

suorakulma SA  vatupassi SA

Koska muurikivissä ei ollut kivet toisiinsa lukitsevaa profilointia,  kolmikerroksisen muurin kivet kiinnitettiin toisiinsa laittamalla kiviliimaa kerrosten väliin.  Ko. muurikivityyppiä käytettäessä liimaus kannattaa tehdä matalallekin muurille. Liima-aineeksi sopii myös saneerauslaasti.

kiven liimaus SA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »