Ajankohtaista juuri nyt : PIHASUUNNITTELU

Asteittain pitenevät päivät, varkain vajuvat hanget ja lumen alta paljastuvat pälvet ovat varma merkki talven selättämisestä. Innokkaimmilla multasormilla onkin jo täysi tohina päällä, ja ensimmäiset kylvöt tehtynä tulevan kesän viljelyä silmälläpitäen. Kevättalvi on mitä parhainta aikaa myös suunnittelutyölle. Valoisuuden lisääntyminen ja luonnon herääminen uuteen kasvukauteen inspiroi luovuutta poikien piristäviä pointteja niin uudispihaan kuin vanhan puutarhan kunnostamiseen. Vielä on muutama viikko erinomaista aikaa listata toiveita, tutustua pihan erilaisiin rakennusmateriaaleihin ja pinnoitteisiin, perehtyä kasvien maailmaan ja piirtää ajatuksia paperille. Ideoinnin kohteena voi olla koko piha, tai pelkästään jokin tietty osa-alue puutarhasta. Kun lumet ja routa ovat sulaneet voi luottavaisin mielin ryhtyä toteuttamaan unelmiensa pihapiiriä valmiin suunnitelman pohjalta.

Miten tarkka pihasuunnitelman tulee olla ?

Pihasuunnitelmia on monenlaisia ja monentasoisia riippuen mm. pihan rakentamisen tai kunnostamisen laajuudesta, vaativuustasosta, käytännöntyön toteuttajasta ja käytettävissä olevasta budjetista. Suunnitelma voi olla luonnostyyppinen hahmotelma eri toimintojen sijoittamisesta tontille, yksityiskohtainen piirros kasvi- ja materiaaliluetteloineen erityyppisillä detaljeilla täydennettynä, tai siltä ja väliltä.

Luonnostyyppinen pihasuunnitelma palvelee hyvin esimerkiksi tee-se-itse rakentajaa. Mikäli viher- ja kivityöt on tarkoitus teettää avaimet käteen ulkopuolisella urakoitsijalla, on suunnitelman oltava mittakaavaan laadittu ja mahdollisimman yksityiskohtainen. Käytännön toteutustyön ohella seikkaperäinen suunnitelma helpottaa mm. määrälaskentaa, kustannusarvion tekemistä, tarjouspyyntöjen laatimista ja on edellytys vertailukelpoisten tarjousten saamiseksi.

Patiokiveys SA

Mistä apua suunnitteluun ?

Mikäli pihan suunnittelussa tarvitsee apua, kannattaa vihersuunnittelijaan olla yhteydessä viimeistään nyt. Mitä pidemmälle kevät etenee, sitä kiireisemmiksi ammattilaisten aikataulut muuttuvat. Toisinaan jo pelkkä pihasuunnittelijan konsultointikäynti voi riittää vahvistamaan omia näkemyksiä ja tuomaan ratkaisun pihan ongelmallisiin kohtiin.
Pihasuunnitelmia tekevät useimmat viheralan yritykset. Asuinpaikkakunnan lähiympäristössä toimivaa palveluntarjoajaa voi etsiä esimerkiksi netistä googlettamalla. Hyvän suunnittelijan yhteystiedot voivat selvitä myös puskaradion avulla.
Inspiraatioita ja ideoita suunnitteluun sekä mahdollisuuden tutustua tuotteisiin livenä tarjoavat myös puutarha-alan moninaiset kevätmessut, joista ensimmäinen Piha & Puutarha 2016 avaa ovensa reilun kahden viikon kuluttua Turussa.

Pihakivivalmistajien tuote-esitteet ja oppaat

Vinkkejä pihasuunnitteluun

Maisemasuunnittelijat

Muista luvat!

Piharakentaminen pohjautuu maankäyttö- ja rakennuslakiin ja sitä täydentäviin asetuksiin. Alue- ja kuntatasolla pykäliä tarkentavat kaavojen ohella kuntien ja kaupunkien rakennusjärjestykset, joiden sisältö vaihtelee yllättävän paljon alue- ja paikkakuntakohtaisesti .
Lupa-asioista kannattaa ottaa selvää jo suunnitteluvaiheessa, sillä lupien on oltava kunnossa ennen pihan rakentamisen tai kunnostamisen aloittamista. Mitä ilmoituksia tai lupia pihan kunnostaminen vaatii selviää ottamalla yhteyttä esimerkiksi asuinpaikkakunnan rakennusvalvontaan.

Pihasuun - etupiha- SA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »