Luvassa routaa

Kuluvan vuoden ensimmäisiä viikkoja hallinnut itäinen kylmä ilmavirtaus alkaa pikkuhiljaa väistyä maamme yltä. Lämpötila laski -30 asteen tuntumaan paikoin Etelä-Suomea myöten, pohjoisessa pakkanen paukkui vieläkin arktisemmissa lukemissa. Ensimmäisen pakkasjakson aikana suurin osa maata oli vielä lumeton, tai lunta oli vain nimeksi asti. Tilanne oli routaantumisen kannalta edullinen, sillä lämpöä eristävä ja kylmyyden vaikutuksia hidastava lumisuoja ehti sataa vain Pohjois-Suomeen. Suomen ympäristökeskuksen  mukaan routaa esiintyykin nyt koko maassa. Tammikuun puolessa välissä tehtyjen mittausten perusteella Etelä- ja Pohjois-Suomessa roudan tämänhetkiseksi syvyydeksi arvioidaan 10 – 20 cm:ä ja maamme keski- ja itäosissa 15 – 30 cm:ä.  Miten syvään routa tulee talven mittaan painumaankaan riippuu luonnollisesti vallitsevista tulevista sääolosuhteista.

Pohjat kunnossa, kiveykset kuosissa

Routainen maa paljastaa niin rakennusten kuin pihakiveysten perustusten epäkohdat.  Routaa muodostuu kun maaperässä oleva vesi jäätyy. Mitä vähempi lumisuojaa, sitä syvemmälle routa tunkeutuu. Jäätymisen johdosta maan tilavuus kasvaa ja se kohoaa aiheuttaen routavauriota kuten maan pinnan ”elämistä” ja kiveyksien irvistelyä. Talvisin lumesta puhtaana pidettävät pihatiet ja kulkuväylät ovat routimisille alttiimpia.

talvinen muuri SA

Ilmava pakkaslumi olisi paras eriste rakenteille, mutta valitettavasti lumi ja pakkanen eivät aina tule toivotussa järjestyksessä.

Routa pureutuu syvimmin hienorakenteisin maalajeihin kuten esimerkiksi savi, lieju ja hieno hieta.  Routimattomia maalajeja ovat kallio, karkea hiekka ja sora. Pohjatöissä, olipa sitten kysymyksessä talon rakentaminen tai pihakiveyksen tekeminen, pyritään eliminoimaan maan routiminen vaihtamalla hienojakoiset maalajit karkeampiin maa-aineksiin.  Massanvaihtoja voidaan vähentää käyttämällä routaeristeitä. Kovan pakkasen vaikutukset näkyvät keväällä. Mikäli  pihan pinnoitteet ja muurit ovat kuosissaan ääriolosuhteita hiponeen tammikuun jäljiltä, pohjauksien tekemisessä on onnistuttu sataprosenttisesti.

Lue lisää pihakivien pohjauksista TÄÄLTÄ.

pakkasmaisema SA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »