Pihan rakentaminen jatkuu pakkasiin

Vaikka lokakuu on jo pitkällä ja talvi kolkuttelee aivan oven takana, voi puutarhassa puuhastella vielä kaikenlaista. Moninainen uuden rakentaminen, tai vanhan pihan saneeraaminen, on mahdollista niin kauan kun maa on sula –  mukaan lukien  pihan kiveäminen ja muurien pystyttäminen.  Asianmukaisesti pohjatuilla ja huolellisesti tiivistetyillä alustoilla betonikiveykset ja -muurit pysyvät kuosissaan vaikka talvi tulisi asennusta seuraavana päivänä.

veronakivi SA

Kasvilava betoniharkoista enteilee kevättä

Myöhäissyksyn pihaprojekteja siivittää usein ajatus seuraavasta keväästä.  Mitä enemmän syksyllä ehtii tekemään talven alta hommia pois, sitä helpommalla,  ja ennen kaikkea valmiimmalle  keväällä pääsee. Oma tavoitteeni oli nykäistä eteenpäin kauan suunnitelmissa ollutta yrttitarhaa tekemällä alueen perusta pinnoitekiviä vaille valmiiksi ja pystyttää betoniharkkorunkoinen kasvilava ennen lumien tuloa.  Projekti on edennyt viikonlopputöinä aikataulussaan, kasvilava on nyt viimeistelyä vaille valmis  ja  emäntä pääsee viljelyhommiin hyvissä ajoin keväällä.  Mikäli talven tulo antaa odottaa itseään saatanpa napata alueen päällysteeksi tulevat betonilaatatkin paikoilleen vielä ennen pakkasia.

Lohkopintaisista, yleisimmin talojen julkisivuissa käytetyistä betoniharkoista voi rakentaa tyylikkään ja lahoamattoman kasvilavan.

Lohkopintaisista, yleisimmin talojen julkisivuissa käytetyistä betoniharkoista voi rakentaa tyylikkään ja lahoamattoman kasvilavan.

Vielä ehtii puuhastella kaikenlaista

Piharakentamisen ohella myöhäissyksyllä voi  istuttaa kestäviä puuvartisia koristekasveja aina maan routaantumiseen saakka. Kukkasipuleitakin voi vielä laittaa maahan. Monet kaupat ja marketit myyvät  parhaillaan loppuja kukkasipuleita ja – mukuloita pois talven alta pilkkahintaan, joten keväisen väriloiston saa nyt puutarhaansa varsin edullisesti.   Myös nurmikon tekeminen on mahdollista lumen tuloon ja pakkasiin saakka.  Myöhäissyksyllä kylvetty heinänsiemen lähtee kasvuun seuraavana keväänä kasvualustan lämmettyä itämiselle otolliseksi.

Krookukset ovat keväisen puutarhan väriläistä. Mukuloita voi istuttaa maan routaantumiseen saakka.

Krookukset ovat keväisen puutarhan väriläistä. Mukuloita voi istuttaa maan routaantumiseen saakka.

Muita syksyn pihapuuhia lehtien haravoinnin ohella ovat mm. hedelmäpuiden suojaaminen myyriltä ja pitkäkorvilta runkosuojin ja jänisverkoin.  Ikivihreiden kasvien kuten alppiruusujen ja nuorten havupuiden ja -pensaiden suojaamista kevätauringolta voi puolestaan ennakoida pystyttämällä sulan maan aikaan  puurimoista, harjanvarsista tai vaikkapa aurauskepeistä kartiomainen kehikko kasvien ympärille jonka varaan varjostuskangas on kevättalvella helppo kiinnittää.  Pienet koristevesialtaat ja letkut on hyvä muistaa tyhjentää ennen pakkasia ja viedä pumput varastoon talveksi.  Räystäskourujen puhdistaminen syksyn lehdistä ja muusta kesän aikana kertyneestä roskasta on sekin ajankohtainen huoltotoimenpide juuri nyt.

Räystäskouruissa olevat lehdet saa helpoimmin poistettua "tuoreeltaan" ennen lehtimassan tiivistymistä ja jäätymistä.

Räystäskouruissa olevat lehdet saa helpoimmin poistettua ”tuoreeltaan” ennen lehtimassan tiivistymistä ja jäätymistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »