Turvallisuutta ja tunnelmaa valon avulla

Pihavalaistuksen tarve korostuu mitä pidemmälle syksy etenee.  Illat hämärtyvät yhä aikaisemmin ja päivänvalo alkaa pian olla kortilla paitsi työpäivän päätteeksi, myös aamulla töihin lähdettäessä.
Valaistuksen ensisijainen ja tärkein tehtävä on turvata liikkuminen pimeässä, mutta sitä voidaan hyödyntää puutarhassa myös muulla tapaa.  Valolla voidaan mm. fiilistellä ja  kontrolloida näkemäämme tuomalla esiin pimeydestä kauniita tai jännittäviä yksityiskohtia. Tehokkaan yleisvalaistuksen turvin voimme puolestaan työskennellä puutarhassa iltamyöhään ja perheen pikkuväki jatkaa leikkejään vielä hämärän laskeutumisen jälkeenkin.

Toimiva pihavalaistus on samanaikaisesti esteettinen, turvallinen ja tunnelmallinen,  ja  bonuksena avaa puutarhasta päivänvalon kätkemiä ennennäkemättömiä ulottuvuuksia.  Valaistussuunnitteluun kannattaakin uhrata hetki aikaa.  Jos mietit esimerkiksi valojen sijoittamista liikkumisen turvaamiseksi, mene ulos ja sammuta valot myös sisältä. Pimeä pihapiiri vinkkaa kyllä mihin valaistusta kaivataan 🙂  Valaistussuunnitelman voi teettää myös sähköalan ammattilaisella, arkkitehdillä tai vaikkapa puutarhasuunnittelijalla. Piharakentajan kannattaa ottaa pihavalaistus huomioon jo hyvissä ajoin niin tarvittavien kaapeleiden veto maan alle onnistuu muiden kaivutöiden yhteydessä.

Puutarhavalaisimet on hyvä sijoittaa ja kohdistaa niin etteivät ne häikäise naapureita ja ohikulkijoita, eivätkä toki mielellään myöskään kodin sisätiloja.  Valaisimia on monentyyppisiä eri tarkoitusta varten – itse valo, ja mitä sillä haetaan, on kuitenkin tärkein valintakriteeri.
Ovi- ja seinävalaisimet toimivat yleensä hyvinä yleisvaloina,  pylväsvalaisimet ja pollarit  puolestaan ohjaavat kulkua, valaisevat oleskelu- ja leikkialueita ja kasviryhmiä.   Kohdevalaisimien avulla on mahdollista korostaa ja nostaa pimeydestä esiin erilaisia yksityiskohtia; muotoja, puita, pensaita, kiviä jne. Koriste- ja värivalot, lyhdyt ja valoruukut puolestaan täydentävät pihan muuta valaistusta.
Pihakivivalmistajat  ovat omalta osaltaan huomioineet pihavalaistuksen tärkeyden kehittämällä muurirakenteisiin istuvia muurikivi/valaisin yhdistelmiä,  joiden valoteho on riittävä ohjaamaan turvallista kulkua käytävillä ja portaikoissa, ja luomaan tunnelmaa oleskelualueille.   Muurivalaisimet asennetaan muurien rakentamisen yhteydessä, joten muurin valmistuttua myös pihan valaistus on heti kunnossa! Lue lisää KIVEYSVALAISIMISTA.

hb-vallivalot2

Virikkeitä oman puutarhan valaisemiseksi ja vinkkejä taitavaan valon käyttöön voi hakea vaikkapa yleisistä puistoista. Kuvassa Kotkassa sijaitsevan Sapokan vesipuiston putous iltavalaistuksessa.

Iltavalaistus Sapokka SA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »