Mansikoita, perennoja ja betonia

Kevät ei ole ainoa otollinen vuodenaika puutarhakärpäsen puremalle. Se voi tapahtua myös syksyllä.  Syksyn pihaprojekteissa on myös se etu että mitä enempi  ehdit ennen talvea tekemään, sitä valmiimpi puutarha on keväällä . Siispä tuumasta toimeen.   Vuosia kesäkurpitsapenkkinä palvellut, betonisin muurikivin rajattu istutusalue kasvihuoneen kupeella koki sadonkorjuun jälkeen muodonmuutoksen hyötypuutarhasta kukkapenkiksi.

Saneeraustyö alkoi  poistamalla kurpitsakasvusto ja sekoittamalla köyhtyneeseen, paikoin tiivistyneeseen maahan hyvin muhinutta kompostia.

Muuriryhmän saneeraus SA

Pinnan tasauksen jälkeen kasvualustan päälle levitettiin väriltään ruskea maisemointikangas rikkaruohojen kasvun torjumiseksi.  Vettä läpäisevä, UV-suojattu polypropyleeni kangas edesauttaa myös kosteuden ja lämmön säilymistä maassa.  Kankaan kiinnitys kaarevan istutuspenkin ulkoreunaan hoitui näppärästi nostamalla ylimmäinen varvi muurikiviä ylös, sijoittamalla kankaan reuna kivien alle ja latomalla kivet uudelleen paikoilleen.   Näin ulkokaarelle ei myöskään jäänyt yhtään multasaumaa rikkaruohoille.

Katekangas SA

Ryhmän ”takareunalla ” kangasta pitävät kuosissaan painoksi asetetut betonikivet.  Istutusalueen kohdalle sijoittuvan kulkuportin kohdalle laitettiin lisäksi muutama betonilaatta hoitamaan askelkivien virkaa.  Kokonaisuuden viimeistelee nurmipinnan tasoon upotettu laattareunus muurikivien vieressä. Ruohonleikkurin toisen pyörärivin kulkiessa reunusta pitkin  ei muuria vasten jää erikseen poistettavia ruohotupsuja vaan leikkuujälki on kerralla siisti.

Kasvihuoneen päädyssä vanhan kurpitsapenkin lämmössä kukoistavat nyt uudet tuttavuudet;  jaloauringonkukka `Lemon Queen´ ,  rantakukka ` Blush´ ja tarhapäivänlilja `Nugget´ . Entisen hyötypenkin reunakasvina sulostuttaa   puutarhamansikka `Polka´. Perennat istutettiin maisemointikankaaseen tehtyihin aukkoihin mansikantaimien tavoin.

Mansikkakasvusto peittää nopeasti ruskean kankaan alleen.  Perennojen kasvu on hieman hitaampaa, joten jos kankaan ulkonäkö häiritsee sen voi verhota esimerkiksi ohuella kerroksella värjättyä puunkuorihaketta.

Istutuskaukalo SA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »