Pihakivet ja siirtonurmi – sillä siisti piha !

Sateisen kesän jälkeen olemme  vihdoin saaneet nauttia auringonpaisteesta sinitaivaan täydeltä. Meneillään oleva elokuu,  ja vielä koko edessä oleva korkkaamaton syksy ovat myös erinomaista aikaa kaikenlaiselle piharakentamiselle; muurien ja kiveyksien tekemiselle, taimien istuttamiselle ja nurmikon perustamiselle.  Puutarha valmistuu sopivasti ennen talvea ja pitkä talonrakennuksesta alkanut projekti saa päätöksensä.   Loppukesän pihahankkeella on myös muita etuja. Kivettyjen kulkureittien ja elinvoimaisen nurmimaton myötä hiekan ja mullan kantautuminen sisälle loppuu kertaheitolla. Uudisrakentamisen ohella myös pihan saneeraaminen on syksyllä mahdollista.

Konetyönä toteutettujen pohjatöiden jälkeen piharakentamisen käsityövaihe alkaa muureista jatkuen pinnoitekivien asennuksella sekä niiden tuennalla. Mahdollinen asfaltointi seuraa kiveyksien tekoa, jonka jälkeen on vihertöiden vuoro.

Lankku tukee asfaltin reunaan betonikivistä tehtyä kapeaa rajausta asfaltoinnin ajan.

Lankku tukee asfaltin reunaan betonikivistä tehtyä kapeaa rajausta asfaltoinnin ajan.

Istuttamalla reheviä astiataimia saa nopeasti loihdittua näyttäviä kasviryhmiä. Perennojen, eli monivuotisten ruohovartisen kasvien syysistutusaika on parhaimmillaan juuri nyt,  ilmastollisesti kestäviä puuvartisia kasveja voi puolestaan huoletta istuttaa aina maan routaantumiseen saakka.

Isutuskaukalo SA

Jos ei malta odottaa heinänsiemenen itämistä voi kasvualustan päälle rullata valmiin nurmimaton, jonka jälkeen piha näyttää heti kokonaisuudessaan valmiilta.  Siirtonurmikon pohjatyöt tehdään kylvönurmen tavoin.  Kasvualustan vahvuus on hyvä olla tiivistettynä 15 – 20 cm:ä  ja pinta tasainen.   Nurmirullat asennetaan paikoilleen  mieluiten kosteaan maahan mahdollisimman pian lähetyksen saavuttua. Ensimmäinen kastelu runsaalla vedellä heti asentamisen jälkeen on tärkeää nurmen kasvuunlähdölle.  Säännöllinen kastelu on myös oleellinen osa nurmen jatkohoitoa – sääolosuhteista luonnollisesti riippuen. Kastelu hoituu parhaiten letkun jatkeeksi kiinnitettävillä ympyrä- tai sektorisadettimilla.    Nurmimaton juurtuminen kestää yleensä  noin 2 – 3 viikkoa, jona aikana kannattaa välttää nurmetetun alueen raskasta kulutusta. Siirtonurmi leikataan ensimmäisen kerran noin 8 cm:n mittaisena,  heinän kärkien alkaessa taipua.  Ensimmäinen leikkuu on hyvä tehdä kevyellä työnnettävällä leikkurilla.

siirtonurmi SA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »