Kivimaalit testissä

Miettiessäni ratkaisua huoltopihan pyykinkuivaustelineen alustan vanhan betonikiveyksen ehostamiseksi osui silmiini mainos Tikkurilan Patio Kivikuullotteesta. Lähempi tutustuminen tuoteselosteeseen kertoi vesiohenteisen pihakivikuullotteen sopivan tehdasvärjätyille ja värjäämättömille vanhoille betonikiville ja -laatoille antaen ikääntyneille pinnoille uutta ilmettä. Vaikka ajatus pihakivipinnoitteen maalaamisesta tuntui aluksi vieraalta,  päätin  ryhtyä tuumasta toimeen ja testata paljon lupaavaa tuotetta käytännössä.

Ennen käsittelyä patiokuullotteella kiveys puhdistettiin rikkaruohoista ja vuosien saatossa pinttyneestä liasta.  Pinnoite pestiin painepesurilla joka kuumensi pesuveden. Tehosteena käytettiin lisäksi kookosöljypohjaista pesuainetta.  Lian ohella pesuri irrotti saumoissa olleen sammalen ja suurimman osan rikkakasveista. Loput rikat poistettiin mekaanisesti saumakaavinta apuna käyttäen.

Rikkaruohottunut kiveys SA Kiveyksen pesu SA

Jo pelkkä perusteellinen puhdistaminen muutti vanhan kiveyksen ilmettä huomattavan paljon.  Muutos oli itse asiassa niin suuri, että koko pinnoitteen maalaamisen sijaan päädyin käsittelemään pihakivikuullotteella vain kiveyksen keskellä olevan,  laatoista leikkaamalla tehdyn ympyrän ja betonikivistä tehdyn kehän.

Kiveys pesun jälkeen SA

Vesipesun jälkeen pinnoitteen annettiin kuivahtaa muutaman päivän ajan.  Maalauksen helpottamiseksi irrotin mustat betonikivet paikoiltaan ja käsittelin ne yksitellen työtason päällä EKO7 punaruskealla sävyllä. Kuullote imeytyi hyvin betonikiven huokoiseen pintaan ja lopputulos näytti yllättävän mukavalta.

Ympyrän kehän saneeraus SA Patiokuullote punaruskea SA

Harmaan laatan käsittelyyn valittiin EKO1 Vaaleanharmaa.  Välittömästi kuullotteen levittämisen jälkeen laatan pinta vaikutti häiritsevän ”maalatulta” ja kiiltävältä. Kuullote näytti myös imeytyvän epätasaisesti laatan huokosiin. Mutta –  kuten yleensä – keskeneräistä työtä ei pidä arvostella. Yön kuivumisen jälkeen väri oli tasoittunut eikä pieni epätasaisuus haitannut – päinvastoin.  Lopputulos siis myös harmaan laatan maalaamisen osalta oli ihan hyvä.

Patiokuullote vaaleanharmaa SA

Ympyrä tuntui kuitenkin vielä kaipaavan jotakin. Koska pyykinkuivausteline sijaitsee koiratarhan edustalla, koiran silhuetti tuntui luontevalta vaihtoehdolta kyseiseen paikkaan.   Sapluuna syntyi valokuvatulosteesta suurennetusta kopiosta, ja Jawa koiramme silhuetti piirtyi betonipintaan Teknosin mustalla betonilattiamaalilla.

Silhouetti pihakiveys SA Koiran silhuetti SA

Valkoisetpaimenkoirat Netta ja Jawa tarkkailevat silhuetin piirtymistä betonipintaan isännän toimesta.

Summasummarum

Pyykinkuivaustelineen alustan kiveys on saanut uuden ilmeen perusteellisen puhdistamisen ja Patio Kivikuullotteen avulla. Kertakäsittely oli riittävä sekä punaruskealla että vaaleanharmaalla värisävyllä. Nähtäväksi jää miten kuullote ja betonilattiamaali kestävät kiven pinnassa.  Ko. alueella liikutaan vain satunnaisesti ja sitä ei aurata talvisin, joten suurin rasite lienee vaihtelevat sääolosuhteet.

Patiokuullote SA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »