Sammal lähtee siivoamalla

Sammal viihtyy pihapiirissä mitä moninaisimmissa paikoissa.  Sen poistaminen rakennuksen ulkopinnoista, tai hävittäminen nurmikosta, onkin monelle omakotitaloasukkaalle tuttua hommaa. Toisinaan sammal tuppaa leviämään myös pihakiveysten pintaan ja saumoihin. Mitä nopeammin asiaan reagoi, sitä helpompi sammal on hävittää.

Harja irrottaa pinnasta, kaavinrauta saumoista

Kiveyksen pinnasta sammal irtoaa katuharjalla napakasti harjaamalla.  Saumojen puhdistamisessa voidaan käyttää apuna painepesuria, tai esimerkiksi ohutteräistä kaavinrautaa, joka poistaa näppärästi myös saumoissa kasvavat rikkakasvit.   Erityyppisiä saumakaapimia tai kaavinrautoja voi ostaa useimmista puutarhatyövälineitä myyvistä liikkeistä tai tilata verkkokaupasta.  Esimerkiksi Wolf-Garten tuoteperheeseen kuuluu kiveysten puhdistus-setti,  joka pitää sisällään  kaavinraudan, saumaharjan ja varren pikalukituksella.

Saumakaavin SA

Sammalenpoistoaineet hidastavat uudelleenkasvua

Mekaanista sammalen poistamista  on mahdollista täydentää sammalenpoistoaineilla kuten esimerkiksi Isola Bio-Ren tai Sikagard – 715W. Molemmat tuotteet poistavat tehokkaasti sekä sammalta, levää että jäkälää ilman fosfaattia ja orgaanisia liuottimia.   Tuoteselosteet ja käyttöohjeet löytyvät myyntipakkauksista. Sammalenpoistoaineet hävittävät maanpäällisen kasvuston ohella betonin huokosiin tunkeutunutta rihmastoa hidastaen uudelleen kasvua.

Ei nurmikon sammalentorjunta-aineita kiveyksille

Nurmikoiden sammalentorjunnassa käytettävät erikoislannoitteet ja torjunta-aineet eivät sovellu käytettäväksi pihakiveyksillä.  Jotkut tuotteista saattavat värjätä betonikiveyksiä, joten sammalta nurmikolta torjuttaessa kannattaa olla huolellinen mikäli käsiteltävä alue sijaitsee pihakivipolun tai -pation vieressä.

Ajan patinoima vihreä sauma

Etenkin vanhemmissa pihapiireissä näkee toisinaan betonilaatoituksia joiden saumoissa kasvaa tasaisen vihreä sammalmatto.   Jos pihaa tai pihakiveystä ei ole tarkoitus saneerata, kannattaa harkita antaako kiveyksen pitää ajan patinoima herkkä saumansa.  Sillä toisaalta – onhan sammal myös ihan kaunista 🙂

sammaloitunut kiveys SA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »