Sadevesikaivot koetuksella

Sataa sataa ropisee. Poikkeuksellisen runsassateinen kesä on paitsi koetellut auringonpalvojien sietokykyä,  myös testannut tehokkaasti sadevesijärjestelmien toimivuutta . Paikoin runsaskin vedentulo ja voimakkaat kuuroluonteiset sateet ovat lisäksi ilmaisseet selkeästi  mahdolliset puutteet tontin pintavesikaltevuuksissa.   Jos kaikki on kunnossa ei rankkasateista ole ollut –  eikä tule olemaan haittaa. Vedet imeytyvät maahan tai ohjautuvat sinne minne pitääkin.

Uudisrakennuksilla tilanne parempi

Uudisrakennuksilla tontin sadevesienhallinta on useimmiten hyvällä mallilla.  Monin paikoin kaupunkien ja kuntien rakennusvalvonta saattaa edellyttää  suunnitelmaa  tontin pinta- ja salaojavesien ohjaamiseksi kunnalliseen sadevesijärjestelmään jo rakennuslupahakemuksen yhteydessä, ja tarvittavat kuivatusjärjestelmät asennetaan paikoilleen samoin tein talon ja pihan rakentamisen yhteydessä.

Vanhojen rakennusten pihapiireissä  tilanne on monesti huonompi, ja pintavesien ohjauksen saattaminen toimivaksi ja nykytasoa vastaavaksi johtaa yleensä suurehkoihin remontteihin.

Sadevesikaivot SA

Jälkikäteen tehdyt sadevesijärjestelmät kaivoineen kuormittavat  kaupungin vanhoja verkostoja.  Ylikuormituksen välttämiseksi olisikin eduksi jos edes osa hulevesistä olisi mahdollista palauttaa luonnon kiertokulkuun hyvin vettä läpäisevien betonikivien avulla. Lue lisää VETTÄ LÄPÄISEVISTÄ BETONIKIVISTÄ  ja PIHAN VEDENHALLINNASTA.

Tiiviit pohjat ja riittävät kallistukset

Pihakiveyksiä tehtäessä pintavesikaltevuudet otetaan huomioon jo kiveyksen pohjia tehtäessä.  Talon rakenteiden kosteusvaurioiden ehkäisemiseksi kallistussuunta on aina rakennuksista poispäin ja minimissään 2 %, eli 2 cm yhden metrin matkalla. Kallistukset tehdään tapauskohtaisesti ; minimikallistus ei välttämättä aina ole riittävä.

Etenkin autotallien edustoille ja pihateille syntyy helposti vettä kerääviä painanteita mikäli kiveyksen pohjaa ei ole tiivistetty erityisen huolella ja kallistukset eivät ole riittävät.   

Etenkin autotallien edustoille ja pihateille syntyy helposti vettä kerääviä painanteita mikäli kiveyksen pohjaa ei ole tiivistetty erityisen huolella ja kallistukset eivät ole riittävät.

Kourulaatta kokoaa pintavesiä

Betonista pihakivituotteiden valikoimasta löytyy tontin vedenhallintaan  esteettömän kulun mahdollistavia toimivia ratkaisuja. Esimerkiksi kourulaatta istuu luontevasti yhteen muiden kiveyksien kanssa ohjaten pinta vedet pois patioilta ja pihateiltä.   Kourulaatan voi asentaa tarpeen mukaan joko kiveyksen keskelle tai reunaan.  Reunaan asennettuna napakka laatta toimii samalla päällysteen tukena ja rajaajana.

kourulaatta_lakka_300px

Vettä juoksuttavan uoman päällysteen keskelle  voi myös latoa myös betonikivistä.  Valmiin kiveyksen väliin jätetään esimerkiksi kolmen kiven levyinen rako, joka  muotoillaan tasaiseksi  ”uomaksi” kuperan laudan avulla. Apuväline on helppo työstää kuviosahalla.

Kupera lauta SA

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »