Kompassikuvio on vaivannäön väärti

Pihakiveykseen upotettu kompassikuvio heittää tekijälleen haasteen. Sen tekeminen on kuin palapelin kokoamista, mutta lopputulos on vaivan arvoinen. Kun rivitalopihan muurikivistä tehdyt istutuskaukalot olivat valmiit ja pation kiveys asennettu paikoilleen, ryhdyimme värkkäämään kompassikuvioita kulkuportille johtavan polun piristykseksi. Jos pinnoite- ja muurikivien asentamistyössä pääsikin vähillä kivien leikkaamisilla, kivisaha sai kompassikuviota tehtäessä laulaa korkealta ja kovaa.

Kompassikuvion tekeminen vaihe vaiheelta:

1) Kompassikuvion pohjana toimi harmaa 50 x 50 mm betonilaatoitus halkaisijaltaan noin 180 cm:n ympyrän muotoon sahattuna. Työ aloitettiin latomalla laatat, kaikkiaan 15 kpl, paikoilleen ja piirtämällä pinnoitteen pintaan ympyrän kehä. Laatat työstettiin ympyrän muotoon timanttiterällä varustetulla rälläkällä eli kulmahiomakoneella leikaten. Sahattaessa on hyvä suojautua käsineiden ja kuulosuojamien ohella myös silmä – ja hengityssuojaimella, sillä etenkin juuri rälläkällä kiviä kuiviltaan leikattaessa työ on erittäin pölyistä.

Kompassi1 SAKompassi2 SA

2) Ympyrän ulkokehälle asennettiin rajaus mustasta betonikivestä.

Kompassi3 SA

3) Pohjalaatoituksen valmistuttua tarkistettiin ilmansuunnat vielä kertaalleen kompassin avulla. Kompassiruusukkeen neulaset, jotka oli sahattu luonnonkivestä etukäteen valmiiksi, ladottiin sapluunaksi laatoituksen päälle oikeaan asentoon. Leikattavan kuvion rajat merkattiin ajamalla pikkurälläkällä laatan pintaan kevyt ura, jonka jälkeen kompassiruusukkeen palaset siirrettiin sivuun varsinaisen leikkaustyön ajaksi.

Kompassi4 SAKompassi 5 SA

4) 5 cm:ä paksujen laattojen leikkaamiseen käytettiin järeämpää polttomoottorikäyttöistä kivisahaa. Kun leikatut laattojen palaset nostettiin pois, ympyriäiseen pinnoitteeseen syntynyt tila antoi hyvän käsityksen tulevasta kuvioista.

Kompassi6 SAKompassi7 SA

5) Enää oli jäljellä kompassiruusukkeen neulasten asentaminen paikoilleen. Koska luonnonkiven paksuus oli betonilaattaa hieman ohuempi , lisättiin ruusukekivien alle asennushiekkaa kivien paikoilleen asentamisen yhteydessä. Kun kaikki palapelin palaset olivat kohdallaan, kompassikuvio saumattiin ja pestiin sahauksesta syntyneestä kivipölystä. Oli aika suunnistaa harjakaiskahveille 🙂 !

mäntytie, kontiogolf 010

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »