Istutetaan muurit kukkimaan

Muurikivistä tehdyt istutuskaukalot muodostavat ryhdikkäät raamit pihan kasvillisuudelle niin rinteessä kuin tasamaalla. Koristekasvien valikoimasta löytyy puolestaan runsaasti valinnanvaraa erilaisiin kasvupaikkoihin. On makuasia pitäytyykö vain muutamassa lajissa vai istuttaako puutarhaansa iloisen kirjavan värien sinfonian. Kuvan muurikivistä rakennetussa puutarhassa moni- ja yksivuotiset kukat viihtyvät sulassa sovussa yhdessä koristepensaiden kanssa. Sulkahernepensas riippapuuna ja kartiotuija täydentävät rehevää kokonaisuutta.

muuri-istutuksia SA

Patolevy pitää kivet kuivana

Kasvien vaatima multatila syntyy useimmiten luonnostaan muurin rakentamisen yhteydessä. Ennen multatäyttöä muurin sisäpuolelle muurikivien ja mullan väliin on hyvä asentaa rakennusten perustusten kosteuseristeenä tuttu patolevy, joka pitää kivet kuivempina. Levy asennetaan ”nypyläpuoli” muurikiveä vasten.

patolevySA

Muurin reunojen pehmentäjät

Rento-oksaiset koristepensaat ovat mainioita reunakasveja. Ne pehmentävät mukavasti massiivisen muurin olemusta. Hyviä lajeja lehtipensaista muurien reunoille ovat mm. lamohietakirsikka, seppelvarpu ja varjossakin viihtyvä lamoherukka. Myös köynnökset voi ohjata kasvattamaan rennot versonsa osittain alaspäin pitkin muurin seinämää.

Lamohietakirsikka kukkii alkukesästä valkein kukin.  Syksyllä maanpeitepensasta koristavat punamustat marjat ja lehvästön kaunis syysväritys.

Lamohietakirsikka kukkii alkukesästä valkein kukin. Syksyllä maanpeitepensasta koristavat punamustat marjat ja lehvästön kaunis syysväritys.

Ikivihreistä havuista reunakasveiksi sopivia lajeja ovat mm. erilaiset maanpeitekatajat sekä vähään valoon tyytyvä tuivio. Kuvassa sammalleimut ja kääpiökatajat rönsyilevät matalan muuri-istutuksen reunalla. Havukasvivoittoista ryhmää täydentävät pesäkuusi ja kääpiöpallotuijat.

muuri istutus SA

Tutustu kasvien ominaisuuksiin

Muuri-istutuksiin sopivien kasvien valikoima on monipuolinen ja runsas. Yllätysten välttämiseksi kannattaa kuitenkin tutustua kasveihin ennakolta ja selvittää mm. eri lajien ja lajikkeiden kasvupaikkavaatimukset (valo/varjo/ilmastollinen kasvuvyöhyke), koko täysikasvuisena, kukinta-aika, mahdollinen myrkyllisyys jne. Yleensä muuri-istutuksissa pitäydytään 40 – 100 cm:ä korkeisiin lajeihin, ja elävyyttä haetaan istuttamalla pensaiden tai perennojen joukkoon erityyppisiä pikkupuita tai kääpiöhavukasveja.
Kasvien viihtyvyyttä edesauttaa riittävän paksu kasvualusta sekä hyvälaatuinen seulottu multa. Monivuotisten kukkien kasvualustan syvyys on hyvä olla vähintään 30 – 40 cm ja koristepensaiden 50 cm.

Istutusaikaa koko kesä

Astiataimien johdosta koristekasvien istutusaika ei rajoitu vain muutamaan kiireiseen viikkoon keväällä vaan taimia voidaan huoletta istuttaa läpi koko kasvukauden. Reunimmaiset taimet on hyvä istuttaa noin 30 cm etäisyydelle muurin reunasta.

Hoitoon helpotusta

Yksi tapa vähentää kasvien hoitotyötä on levittää kasvualustan päälle katekangas ja istuttaa taimet kankaaseen tehtyihin aukkoihin. Lopuksi kangas verhotaan esimerkiksi koristesoralla. Betonikivirajaus muurin reunassa ehkäisee puolestaan ruohotupsujen muodostumista. Pihan yleisvaikutelma on kerralla siisti ruohonleikkuun jälkeen. Kuvan muuriryhmän kasveja ovat keijuangervo, pensashanhikki ja seppelvarpu reunakasvina.

istutuskaukalo muurikivesta SA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »