Aita tuo yksityisyyttä

Samanaikaisesti kompassikuvion tekemisen kanssa nytkähti eteenpäin rivitalon asuntokohtaisen pihan rajaaminen ympäriinsä lauta-aidalla. Olemassa olevan raja-aidan jatkeeksi pystytetty noin 170 cm korkea aita toimii tehokkaana näköesteenä pihan ja yleisen parkkipaikan välillä piilottaen autot taakseen. Aita pitää myös perheen kaksi koiraa turvallisesti oman pihan puolella. Puuaidan hyvänä puolena on lisäksi kapeus – se ei vie leveyssuunnassa tilaa pienen pihan jo muutenkin vähäisiltä neliöiltä. Lupa aidan rakentamiseen kysyttiin valmiiksi hyvissä ajoin taloyhtiön hallitukselta ja isännöitsijältä.

Lue lisää: Oma vai rivitaloyhtiön piha ?

Rivitalopiha saneeraussuunnitelma SA

Omenapuun poistaminen ja mullan tasaus

Ennen aidan rakentamista käytettiin tontilla vielä kertaalleen pienkaivuria, sillä aidan pysyttämisen jälkeen ei koneella olisi pihaan enää mitään asiaa. Kaivuri kuopaisi myrskytuulen runteleman, alunperin säilytettäväksi kaavaillun vanha omenapuun kannon pois juurineen ja kaivoi istutuskuopat uudelle hedelmäpuulle sekä parille koristepensaalle. Konetta hyödynnettiin myös tontin takaosan pinnan tasauksiin ja pohjatöiden yhteydessä talteen kuoritun humusmaan levittämiseen.  Koska aidan sisäpuolella ei tulisi olemaan nurmikkoa, levitettiin humusmaan päälle jo tässä vaiheessa katekangas estämään rikkaruohojen kasvua.

Aita pystyyn!

Aidan jatke tehtiin olemassa olevaa suoja – ja väliaitaa vastaavaksi niin malliltaan kuin värisävyltään. Materiaalina käytettiin perussahatavaraa, ainoastaan aidan pystytolpiksi hankittiin painekyllästettyä puuta. Kaikki tarvittava puutavara oli maalattu kertaalleen etukäteen, mikä joudutti aidan valmistumista. Linjaukset tarkistettiin linja-langan avulla, teräsjalat iskettiin lekalla maahan ja painekyllästetyt pystytolpat kiinnitettiin ”maapiikkeihin”. Pystytolppien väleihin asennettiin vaakajuoksut, joihin ennakkoon määrämittaan ja muotoon sahatut laudat kiinnitettiin.

Teräsjalka SA Lauta-aidan pystytys SA1

Portti ja pergola

Pihan perille tulevan metallisen portin perustat oli tehty jo pohjatöiden yhteydessä. Aidan pystyttämisen jälkeen portti asennettiin paikoilleen ja pihan sisäänkäyntiä täydentämään nikkaroitiin pieni pergolarakennelma.

Lauta-aidan pystytys SA2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »