Tuppaavatko muurahaiset terassille ?

Suomessa elää useita kymmeniä muurahaislajeja. Pienet ahkerat niveljalkaiset puurtajat ovat tärkeä osa ekosysteemiämme, mutta miehittäessään pihapiirin, vallatessaan pation, tai tunkeutuessaan sisälle huonetiloihin, ne muuttuvat haittaa aiheuttaviksi kiusankappaleiksi.

Sisälle tuppautujat

Rakennuksen sisällä aiheuttaa haittaa pääsääntöisesti kolme eri muurahaislajia, joista pienet mustat sokerimuurahaiset eli mauriaiset ovat yleisimpiä. Ne ovat erittäin persoja makealle, ja parveilevat alta aika yksikön keittiön pöydälle unohtuneen sokerisen herkkupalan kimpussa. Ongelma on useimmiten suurin kevättalvella ja keväällä. Sokerimuurahaiset pesivät yleensä ulkona, mutta pesä voi löytyä myös esimerkiksi kivijalan halkeamasta.

Mauriaisia kiusallisempia ei-toivottuja ”vuokralaisia” ovat vajaan parin millin pituiset kellertävät tai punertavat faaraomuurahaiset, jotka elävät sisätiloissa ympäri vuoden pesien seinien raoissa ja täytteissä. Pesän löytää yleensä lämmönlähteen läheisyydestä. Ravinnokseen faaraomuurahaiset etsivät proteiinipitoista ruokaa ; lihaa, maksaa yms.

Kolmas sisätiloissa viihtyvä muurahaislaji on edellisiä isompi hevosmuurahainen. Keskimäärin noin 1 cm:n pituinen, mustanpuhuva punaruskea muurahainen pesii lähellä maanpintaa sijaitsevissa puurakenteissa ja välipohjissa, ja voi aiheuttaa merkittäviä vaurioita rakennuksen kantaviin rakenteisiin.

Pesivätkö muurahaiset pihakiveyksien alle ?

Muurahaiset rakentavat pihapiirissä pesiään monenlaisiin paikkoihin kuten esimerkiksi kukkapenkkeihin, mansikkamaalle, kasvihuoneeseen, sokkelin viereen tai sen halkeamiin, luonnonkivien alle ja – kyllä – toisinaan myös pihakivetyksien alle. Yhteiselo patiolla kuhisevan muurahaisyhdyskunnan kanssa voi olla vähemmän rentouttavaa, mutta onneksi kuokkavieraista pääsee eroon asianmukaisilla torjunta-aineilla.

Muurahaisten torjunta

Muurahaisten torjuntaan on olemassa erityyppisiä kauppavalmisteita; syöttejä, sirotteita, aerosoleja, pölytteitä, pulvereita, geelejä sekä veteen liuotettavia tiivisteitä. Niiden teho perustuu joko suoraan kosketukseen, tai valmisteet toimivat syötteinä, joita työläismuurahaiset kuljettavat pesiin altistaen koko yhdyskunnan torjunta-aineen vaikutukselle. Osa tuotteista sopii käytettäväksi sisätiloissa, osa ulkona. Käyttö- ja turvaohjeisiin kannattaa aina tutustua huolellisesti ennen torjuntatoimenpiteitä.

Pihakiveyksien alla tai saumoissa pesivien muurahaisten torjuntaan sopivat parhaiten erilaiset kasteluaineet tai veteen sekoitettavat tiivisteet, jotka on helppo levittää kastelukannulla. Pesien kohdalta kiviä voi myös nostaa ylös, ja kaataa liuosta suoraan asumukseen. Muurahaisten pesintää laattojen ja kivien alla voidaan myös yrittää estää saumaamalla kiveykset erikoissaumausaineella, joka kovettuu kiveyksen saumoihin.
Lue lisää : Grepur sauma-laasti

Ekoaseena kikkakolmoset

Selailin mielenkiinnosta netin keskustelupalstoilta mitä kotikonsteja ja kikkakolmosia muurahaisten päänmenoksi on käytetty. Kaneli jauhemaisessa muodossa näytti olevan yksi suosituimmista konsteista häätää kiusankappaleita. Myös mm. ruokasoodalla, suolalla, kahvinporoilla, valkopippurilla ja talkilla oli tukittu muurahaisten kulkuaukkoja ja reittejä vaihtelevalla menestyksellä. Pitääpä kokeilla 🙂

Lue lisää muurahaisten torjunnasta ja torjunta-aineista :
Cooper
Raid
Baygon
Baition

Muurahainen SA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »