Pienkaivuri – pikkupihan konevalinta

Rivitalon asuntokohtaisen pihan saneerauksessa on nyt edetty pohjaustöihin. Pihan pienuudesta huolimatta kaivutyöt päädyttiin tekemään käsityön sijaan koneella. Näin säästettiin sekä aikaa että selkää.
Isolla koneella ei muutaman kymmenen neliön tontille ollut kuitenkaan mitään asiaan. Pienkaivurit ja – kuormaajat pystyvät sen sijaan työskentelemään ahtaissakin tiloissa.

Pienkaivuri vai kuormaaja ?

Konevalinta mietitytti hieman. Jos kysymyksessä olisi ollut pelkästään pientä pinnan kuorintaa ja soratäydennystä, olisivat saneerauskohteen pohjatyöt hoituneet pienkuormaajalla. Vanhojen pensaiden juuristo oli kuitenkin levittäytynyt lähes koko pihan alueelle kohtalaisen syvään, joten näin ollen pienkaivinkone oli pohjaustöihin luontevin ratkaisu.

pienkaivuri SA

Muista kysyä kaapeleista!

Ennen ensimmäistäkään koneen kauhan raapaisua varmistettiin ettei työstettävällä alueella ole maanalaisia johtoja joiden katkaiseminen aiheuttaisi ylimääräistä päänvaivaa, työtä ja kustannuksia. Sähkökaapeleiden näytön voi tilata sähkölaitokselta, ja puhelinkaapeleiden alueella toimivilta puhelinoperaattoreilta.

Perustat kuntoon

Pohjaustyö eteni rakennuksen seinälinjasta ulospäin. Puretun laatoituksen pohjaa ei katsottu tarpeelliseksi lähteä uusimaan, sillä vanhat betonilaatat olivat pysyneet hyvin paikoillaan. Kaikki humusmaa kuorittiin kasaan ja juurakot kaivettiin ylös. Koska tontin takaosa oli huomattavan paljon muuta pihaa alempana, kaivumaat jätettiin odottamaan ”kierrätystä” maaston muotoiluun.

Silmämääräisesti näppituntumalla arvioiden ja pistolapiolla konekairaus tehden, pihan perusmaa vaikutti routimattomalta sorapitoiselta täyttömaalta. Näin ollen isoja routaeristystoimenpiteitä ei tarvittu. Varmuuden vuoksi asensimme kuitenkin routaeristelevyt talvella puhtaana pidettävälle käytävälle sekä kompassin alle. Kantavan kerroksen sora-aineksena kivettävien alueiden täytössä toimi 0 – 16 mm:n murskesora. Jo täyttövaiheessa huomioitiin lisäksi tuleva kallistus rakennuksesta poispäin. Kiveysten pohjatöiden sivussa pienkaivurilla raapaistiin pihan perille tulevan metallisen kulkuportin perusta. Itse portti oli teetetty mittatyönä metallimiehellä valmiiksi hyvissä ajoin.

"Koekairaus" pistolapiolla kertoi perusmaan olevan sorapitoista täyttömaata.

”Koekairaus” pistolapiolla kertoi perusmaan olevan sorapitoista täyttömaata.

Pohjien viimeistely

Maamassojen pyörittelyn jälkeen sormet jo syyhysivät muuri- ja pinnoitekivien kimppuun. Ennen kuin asentamistyö pääsi kunnolla vauhtiin, tarkistimme karkean konetyön jäljiltä vielä kertaalleen tulevien kiveysten korot vaaituskojeella, teimme tarvittavat murskesoratäydennykset sekä pohjien viimeistelytiivistykset 80 kg:n maantiivistimellä. Ainoastaan humusmaa pinnan kuorimisen jäljiltä jäi vielä kasaan odottamaan levitystä.

Lue lisää kiveyksien POHJATÖISTÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »