Mittausta ja määrälaskentaa

Hyvissä ajoin vetämään laitettu pihakivitilaus varmistaa että halutut betonikivet, -laatat ja muurikivet ovat saatavilla asennustyön alkaessa. Miten sitten osata laskea paljonko materiaaleja tarvitaan ettei tilaus jäisi pahasti puutteelliseksi tai kiviä tulisi kasapäin liikaa ?

Pihakivituotteiden määrälaskenta on puhdasta matematiikkaa jolla määritetään kivettävät neliöt ja juoksumetrit. Jos pinnoitettavaa aluetta on paljon ja kivityypit erilaisia, suunnitelman värittäminen eri värein selkeyttää hahmottamista.
Mittakaavassa oleva pihasuunnitelma ja kivettävän alueen merkkaaminen paikanpäällä maastoon helpottavat laskentaa. Jos käytettävissä on lisäksi erillinen mittatarkka kiveyssuunnitelma, on kivimenekki mahdollista laskea jopa pelkän paperin perusteella.

Pihakivivalmistajien tuote-esitteistä ja hinnastoista löytyy runsaasti faktatietoa eri kivityypeistä: minkä kokoisia kivet ovat, paljonko ne painavat, montako kappaletta niitä menee neliömetrille, paljonko kiviä mahtuu kuormalavalle jne. Esitteitä kannattaa hyödyntää sekä kiveyksen suunnittelussa että määrälaskennassa. Valmistajien esitteet löydät täältä

Yhtenäisen suorakaiteen muotoisen, kantti kertaa kantti PIHAKIVEYKSEN kivimäärän kartoittaminen on helpoin mahdollinen. Kun neliöt ja haluttu kivityyppi ovat tiedossa katsotaan tuote-esitteestä montako lavallista kiviä tarvitaan pinnoitteen toteuttamiseksi. Myös kauppiaat osaavat auttaa kivimenekin laskemisessa kunhan kivettävän alueen neliöt ovat tiedossa. Yleensä kannattaa määrät pyöristää hieman yläkanttiin ja ihanne olisi jos pystyisi pelaamaan mahdollisimman paljon täysillä kivilavoilla.

MUURIKIVIEN kappalemäärää laskettaessa mitataan ensin toteutettavan muurin juoksumetrit, ja saatu luku kerrotaan tulevan muurin korkeudella. Ko. laskutoimitus kertoo muurin seinämän pystyneliöt, jonka jälkeen tuote-esitteestä voi tarkistaa montako kappaletta haluttua muurikivityyppiä menee neliömetrille. Kun kertoo kyseisen luvun kokonaisneliömäärällä saadaan muurikivien kokonaiskappalemäärä tulevalle muurirakennelmalle. Mahdolliset kansi- ja kulmakivet on huomioitava määrälaskennassa erikseen.

Pihakiviä nuuskimassa. Erilaisiin pihakivityyppeihin, pintakäsittelyihin ja väreihin kannattaa tutustua livenä jos mahdollista. Useimmilla kivivalmistajilla ja jälleenmyyjillä on näyttelyalueet tai vähintäänkin kivimallit telineillä esillä.

Pihakiviä nuuskimassa. Erilaisiin pihakivityyppeihin, pintakäsittelyihin ja väreihin kannattaa tutustua livenä jos mahdollista. Useimmilla kivivalmistajilla ja jälleenmyyjillä on näyttelyalueet tai vähintäänkin kivimallit telineillä esillä.

Pihakivilaskuri Ruduksen kotisivuilla auttaa kivien määrälaskennassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »