Suunnittele suuret linjaukset ensimmäisenä

Pihasuunnittelun lähtökohtia ovat turvallisuus ja toimivuus.  Työ etenee asteittain suurista linjauksista pieniin yksityiskohtiin.  Ensimmäinen tehtävä on miettiä mitä eri toimintoja pihalla tarvitaan,  ja sen jälkeen etsiä niille luontevin mahdollinen paikka puutarhassa.  Pohdittavia asioita ovat mm. valaistus,  pysäköinti, kääntöpaikka, mahdollinen peräkärryn säilytyspaikka, oleskelualue, jätehuolto, tomutus, kuivaus, polttopuiden varastointi ja pilkonta, hyötypuutarha, kasvihuone, leikkialue, leikkimökki, lipputanko, koiratarha jne. Kun tarvittavat toiminnot on kartoitettu ja sijoitettu käytännön kannalta toimiville paikoille, mietitään pihan osa-alueiden välille luontevat kulkureitit.  Jo suunnitteluvaiheessa on myös hyvä tarkistaa miten paikkakuntakohtaiset rakennusmääräykset ja -asetukset ohjeistavat piharakentamista esimerkiksi aitaamisen yms. suhteen. Etenkin maamme pohjoisosissa on hyvä huomioida tilaa myös aurauslumelle, vaikka mennyt talvi vähäluminen olikin.

Perusratkaisujen jälkeen on yksityiskohtien, kuten esimerkiksi pinnoitemateriaalien valinnat sekä kasvisuunnittelun vuoro. Suurien linjauksien jälkeen kasviryhmille löytyy helposti paikat ja luonnolliset tehtävät tilanjakajina, suojan antajina, pehmentäjinä, katseenvangitsijoina ja koristeena.  Lempikasveja voi toki valmiiksi kirjata ylös sitä mukaan kun mielenkiintoisiin tuttavuuksiin törmää, mutta pihan suunnittelua ei kasviryhmien paikkojen pähkäilemisellä kannata aloittaa. Lopullisiin kasvivalintoihin vaikuttavat lisäksi mm. tontin ilmansuunnat/valo-olosuhteet, maaperä ja luonnollisesti ilmastollinen kasvuvyöhyke.

Suunnittelu SA              SUUNNITTELU 2 SA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »