Omakotitalopihan blogissa vaivaa tilanpuute ja kivityöt käynnistyvät muurien rakentamisella.

Tilanpuute vaivaa työmaalla – minne kivilavat ?

Piharakentamisen kannalta olisi ihanteellista jos kaikki  muut rakennusurakoitsijat ehtisivät saada työnsä valmiiksi ennen  kivi- ja vihertöiden aloittamista ja tontti olisi raivattu tyhjäksi ylimääräisestä roinasta.  Näin kuitenkin harvemmin tapahtuu. Tyypillinen tilanne työmaalla kuitenkin on että eri alan urakoitsijat yrittävät parhaansa mukaan hoitaa tehtävänsä loppuun ollen mahdollisimman vähän toistensa tiellä.

Käytettävissä olevan tilan rajallisuus tulee konkreettisesti esille  viimeistään pihakivikuorman saapuessa.  Kivilavat pitää pystyä purkamaan mieluiten oman tontin puolelle,  joten purkupaikka ja lavojen järjestys kannattaa miettiä etukäteen ylimääräisen työn välttämiseksi.  Optimaalisin paikka väliaikaiselle varastoinnille on mahdollisimman lyhyen kantomatkan päässä kivettäviä alueita.  Työstettävien alueiden päälle lavoja ei luonnollisesti pidä laittaa. Lisäksi on  hyvä huolehtia tarvittavista liikennejärjestelyistä ja turvatoimista kuorman purkutyön yhteydessä ja käyttää huomioliiviä katualueella liikuttaessa. Esimerkkipihamme suunnitelman mukaisista pihakivistä kivilavoja kertyi kaikkiaan 29 kappaletta.

rakennustyömaaSA    kivilavat SA

Kivityöt käynnistyvät muurien rakentamisella

Pihan kivityöt aloitettiin muurien rakentamisella.  Koska ennakoivaan työhön oli mennyt kohtuullisen paljon aikaa, oli into luonnollisesti kova kun vihdoin pääsimme tekemään valmista ja näkyvää.  Etupihan suorakaiteen muotoinen istutuskaukalo asennettiin työmaalla halkaistavista muurikivistä. Kivet lohkesivat siististi katkaisu-uraa rautakangella napauttamalla.  Muurin seinän suuntainen suora linja varmistettiin mittauksin ja linjalangan avulla,  ja pohjakerroksen suoruus vesivaakaa apuna käyttäen.

omakotipiha-muuri2-SA    omakotipiha-muuri1 SA

Oleskelupihan korotettu istutusalusta tehtiin valmiiksi lohkotuista muurikivipareista;  pitkulaisesta isosta ja pienehköstä rusettimaisesta välikivestä.  Ko. kiviparilla olisi ollut erittäin helppo toteuttaa rakenteeseen 45:n ja 90:nasteen kulmat.   Muurirakennelman haluttiin kuitenkin myötäilevän rakennuksen  seinälinjoja, jotka tekivät pienen vinkkelin. Muotokielen säilymiseksi kulmia jouduttiin näin ollen hieman työstämään kiviä leikkaamalla. Matalan muurin ollessa kysymyksessä leikkuutyö oli kuitenkin kohtuullinen toteuttaa.

omakotipiha-muuri3 SA    omakotipiha-muuri4-SA

Istutuskaukaloina toimivien muurien sisäpinnoille  laitettiin vielä ennen multatäyttöjä rakennusten kosteuseristeenä käytettävää sokkeli- / patolevyä pitämään rakenteita kuivempana ja nurmialueeseen rajoittuville sivuille asennettiin betonikiviraita helpottamaan nurmikon hoitoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »