Omakotitalopihan blogissa asennetaan pinnoitekiviä

Pinnoitekivien asentamista ja asfaltin vetoa

Muurien pystyttämisen jälkeen oli pinnoitekivien asentamisen vuoro.  Tarkistusmittausten,  asennuskivituhkan levittämisen ja tasauksen jälkeen kivien latominen  suunnitelmassa piirretyille paikoille sujui vaivattomasti. Käytäville ja oleskelualueelle betonikivet ladottiin tiililadonnalla ja pintaa elävöitettiin rajauksin ja ladonnan suunnanmuutoksilla. Teknistä toteutusta helpotti,  ja ennen kaikkea leikkuutyötä vähensi oleellisesti,  käytettyyn betonikivituotesarjaan saatavilla olevat valmiit tasapuolikaskivet rivien aloitukseen ja lopetukseen. Työn etenemistä joudutti niin ikään toistatuhatta kiloa painavien kivilavojen siirrättäminen  etukuormaajalla varastointialueelta aivan työstettävän alueen äärelle. Mikäli kivet olisi joutunut kärräämään tai kantamaan käsipelissä lavoilta työpisteeseen olisi aikaa kulunut huomattavasti enemmän .

2tiililadonta

Pientä aikataulullista jännitysmomenttia työn valmistumiselle aiheutti asiakkaan autotallin eteen haluama asfalttialue ja tieto pikipoikien tulosta.  Autotallin edusta toimi kivilavojen varastointialueena ja luonnollisesti alue oli saatava tyhjäksi ennen asfalttipinnan vetoa.  Kiveystyö eteni kuitenkin hyvin aikataulussaan ja pikipojat pääsivät vetämään asfaltin ajallaan.
Luontevin työjärjestys pihakivien ja asfaltin yhdistämisessä on että pihakivet  asennetaan ensin paikoilleen oikeaan korkoon.  Mikäli asfalttia reunustamaan tehdään vain kapea kiviraita, kuten esimerkkipihassa asfaltin ja nurmikon väliin, on rajaus syytä tukea esimerkiksi lankulla niin hyvin että linja säilyy suorana koko asfaltointityön ajan,  että myös sen jälkeen.

2pikipojat   2betonikivirajaus-asfaltti

Huoltopihalle ja sokkelin vierustalle laattaa

Huoltopiha ja varaston edusta verhottiin harmaalla neliömäisellä perusbetonilaatalla.

2huoltopiha

Seinän viereen asensimme suorakaiteen muotoista laattaa jonka valmistaja oli alunperin tarkoittanut hieman erityyppiseen tarkoitukseen –  rappujen rakentamiseen.  Muodoltaan pitkulaisen laatan käyttöä sokkelin vierustalla puoltaa  mm.  poikittaissaumojen väheneminen jolloin rikkaruohojen kasvulle jää vähemmän tilaa,  sekä laattojen nopea asentaminen esimerkiksi seulanpääkiveyksiin verrattuna.  70 cm paksut massiiviset laatat kestävät hyvin myös päältäajettavan leikkurin renkaan painon.
Rännikaivojen ympärykset kierrätettiin kaarrekivisarjan kivillä.  Viimeistelty lopputulos edellytti seinivierilaattojen leikkaamista.  Työssä palveli hyvin timanttiterällä varustettu yhdenkäden rälläkkä.

2seinivieri   2kiven leikkuu rälläkkä

Kivien asentaminen betonin päälle

Rakennuksen kadunpuoleisen pääsisäänkäynnin rappusille ja syvennyksissä oleville käytäville pihakivet asennettiin betonin päälle. Työ ei välttämättä olisi onnistunut mikäli talonrakennusporukalla ei olisi ollut tietoa tulevien kivien paksuudesta etukäteen.  Kun piha- ja kiveyssuunnittelu tilattiin hyvissä ajoin,  korot valuihin osattiin kättelyssä tehdä pihakiviverhouksen paksuus huomioiden. Rappuihin tulleet uloimmat kivet kiinnitettiin saneerauslaastin avulla, muuten valujen pienet epätasaisuudet tasattiin hienolla hiekalla joka samalla toimi ohuena asennushiekkakerroksena.

2asennus betvalunpäälle3   2 asennus betvalun päälle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »