Omakotitalon pihan kiveys – suunnittelusta toteutukseen

Pihakiveys toivomusten mukaan

Pihasuunnittelun lähtökohtana on talon asukkaiden toivomukset, jotka huomioon ottaen suunnittelija pyrkii löytämään tontille mahdollisimman toimivat, käytännölliset ja ulkonäöllisesti esteettiset ratkaisut.  Siinä missä yleissuunnitelmassa kartoitetaan pihan isot toiminnalliset kokonaisuudet kohdilleen,  kiveyssuunnitelma on astetta tarkempi.   Mittakaavaan piirretyssä yksityiskohtaisessa piirustuksessa tuodaan esille kivityypit, värit ja ladontamallit.   Kiveyssuunnitelma helpottaa oleellisesti myös määrälaskentaa.

Esimerkkipihamme asukkaiden toiveena oli selkeälinjaiset ratkaisut ja neutraalit värit. Yleissuunnitelma pihaan tehtiin jo ennen talon rakentamisen aloittamista ja kiveyssuunnitelmaa tarkennettiin rakennustyön edetessä.  Pinnoitteiden pääkiveksi valittiin suorakaiteen muotoinen betonikivi  tiililadonnalla. Pääväriksi  vihertävän omakotitalon kiveyksillä päädyttiin mustaan,  jota elävöittävät hillityn harmaat rajaukset.  Asukkaiden toivomuksesta autokatoksen edusta päällystettiin asfaltilla.  Betonisin muurikivin toteutetut matalat korotetut istutukset antavat ryhtiä tasamaatontille niin etu- kuin oleskelupihalla.

 Suunnitelma_Page_1

Pohjat painumaan edellisenä syksynä

Kun pihasuunnittelutyöhön ryhdyttiin hyvissä ajoin,  olivat tulevien kiveysten, kasviryhmien ja valaisimien paikat tiedossa jo talon rakennusvaiheessa. Näin ollen tontilla työskenteleviä koneita pystyttiin hyödyntämään tehokkaasti myös mm. maastonmuotoilussa, kiveyksien pohjien teossa,  sekä tarvittavien kaapeleiden maahan upottamisessa.   Kivettävien alueiden pohjatyöt massanvaihtoineen ja routaeristyksineen  tehtiin valmiiksi jo edellisenä syksynä, mikä joudutti ratkaisevasti pihatöiden aloittamista seuraavana keväänä.  Pintaroudan sulamisen jälkeen  tarvittiin enää hieman hienosäätöä konekarkeudelle tehtyjen perustusten saattamiseksi oikeaan korkoon, sekä kallistusten viimeistelyyn vesien ohjaamiseksi.  Tarvittavien lisätäyttöjen jälkeen pohjat tiivistettiin  kertaalleen maantiivistimellä, jonka jälkeen kivettävät alueet olivat asennushiekkaa ja kivien asentamista vaille valmiit.

1 työmaa SA   2 työmaa SA

3 työmaa valaisinkaapelit SA   5 työmaa tiivistäminen SA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Varmenne: vastaa laskutehtävään

Pihakivi.com – Tietoa piharakentamisesta

Pihakivi.com sivusto on pihasuunnittelun, -rakentamisen ja

kunnostamisen idea- ja tietopankki.

Sivustoa ylläpitävät Betoniteollisuus ry ja suomalaiset

pihakivivalmistajat.

JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ?

Pyrimme kehittämään sivuja  koko ajan palvelemaan

paremmin lukijoidemme tarpeita.

Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä ».

 • BETONILAATTA OY

  Alakyläntie 3 20250 Turku Puh. 02 511 8800 www.betonilaatta.fi
 • LAMMIN BETONI OY

  Paarmamäentie 8 16900 Lammi Puh. 020 753 0400 www.lamminbetoni.fi
 • RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY

  Kukonkankaantie 8 15880 Hollola Puh. 03 877 200 www.rakennusbetoni.fi
 • LAKAN BETONI OY

  PL 42 (Linnunlahdentie 2, 4a) 80101 Joensuu Puh. 0207 481 200 www.lakka.fi
 • RUDUS BETONITUOTE OY

  Pronssitie 1 00440 Helsinki Puh. 020 4474 301 www.rudus.fi

 • LUJABETONI OY

  Harjamäentie 1 71800 Siilinjärvi Puh. 020 789 5500 www.lujabetoni.fi
 • HB-BETONITEOLLISUUS OY

  Laastitie 1 40320 Jyväskylä Puh. 020 788 1800 www.hb-betoni.fi
 • NAPAPIIRIN BETONI OY

  Jämytie 2 96910 Rovaniemi Puh. 020 7933 200 www.napapiirinbetoni.fi
 • BETONITEOLLISUUS RY

  PL 381 (Unioninkatu 14) 00131 Helsinki Puh. 09 12991 www.betoni.com
JÄIKÖ ETSIMÄSI TIETO LÖYTYMÄTTÄ? Pyrimme kehittämään sivuja palvelemaan koko ajan paremmin teidän tarpeitanne. Lähetä risuja tai ruusuja tekijöille tai kysy lisätietoja täältä »